Un institut pentru studierea vieții în condiții extreme care va purta numele savantului Emil Racoviță va fi înființat la Cluj. Este primul de acest fel din România.
Rectorul UBB, Daniel David, susține că Institutul „Emil G. Racoviță” se va ocupa cu studiul vieții în condiții extreme și va extinde domeniul de la biospeologie la formele de viață de pe fundul oceanelor până la spațiul cosmic.
„Institutul este gândit să se coordoneze academic cu alte institute internaționale de prestigiu din domeniu, dar, în logica cooperării colegiale și a concentrării de resurse, strâns coordonat cu alte unități din țară, care continuă linia de cercetare a savantului”, a spus David.
Primul institut de biospeologie din lume a fost înființat, în anul 1920, la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, unde savantul Emil Racoviță a deținut și funcția de rector (1929-1930).
Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868, Iaşi – 17 noiembrie 1947, Cluj-Napoca) este fondatorul biospeologiei, biolog şi speolog, explorator şi academician.
A participat în calitate de naturalist, împreună cu Roald Amundsen, Frederick Cook, Antoine Dobrowolski şi Henryk Arctowski la expediţia în Antarctica cu nava „Belgica” (1897-1899), sub conducerea lui Adrien de Gerlache.
În timpul acestei expediţii, Emil Racoviţă, împreună cu ceilalţi oameni de ştiinţă, a adunat un bogat material ştiinţific botanic şi zoologic, care a constituit ulterior obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentând o contribuţie ştiinţifică mai mare decât a tuturor expediţiilor antarctice anterioare luate la un loc. În urma acestei expediţii, savantul român a întreprins un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi altor păsări antarctice.
Oceanograful şi biologul român Emil Racoviţă a fost primul om fotografiat sub apă.