De ce Lacul Morii se numeşte şi Lacul Sufletelor pierdute. Povestea stranie a locului din Bucureşti

13 06. 2020, 17:30

Lacul Morii nu este doar unul dintre cele mai populare locuri de recreere din București, ci și un loc plin de istorie și inspirație pentru nenumărate legende urbane.

GALERIE FOTO

Zona este de o frumusețe deosebită și tocmai de aceea continuă să-i atragă pe oamenii dornici de câteva clipe de relaxare, dar și pe cei fascinați de istoria sa tumultoasă.

În 1985, Nicolae Ceauşescu a cerut să fie amenajat un lac de acumulare în cartierul Crângaşi, astfel încât Capitala să fie protejată în cazul în care râul Dâmbovița ar provoca inundații. Dictatorul a urgentat lucrările și a dat ordin ca lacul să fie terminat în cel mult doi ani.

De ce Lacul Morii se numeşte şi Lacul Sufletelor pierdute

Sute de case au fost demolate, iar zeci de familii au fost nevoite să se mute. Însă, în acea zona se găsea pe atunci Cimitirul Crângaşi, precum și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, construită în 1564. Un an mai târziu, în 1986, rudele oamenilor îngropați acolo au fost anunțate că trebuie să dezgroape rămășițele pământeşti și să le mute. Timpul acordat a fost mult prea scurt, oamenii având la dispoziție doar o săptămână pentru a-i dezgropa pe cei dragi.

Mulți bucureșteni susțin că sufletele celor din Cimitirul Crângaşi nu și-au putut găsi niciodată liniștea. Sursa foto: Shutterstock

Cei mai mulți nu au avut timp să facă acest lucru, însă lucrările de construcție nu au putut fi amânate. Buldozerele au intrat în cimitir, au trecut peste cadavre și au ras Biserica Sfântul Ierarh Nicolae de pe fața pământului. Lăcașul de cult a fost demolat chiar în zi de sărbătoare, de Sfinții Constantin și Elena.

Povestea stranie a Lacului Morii din Bucureşti

Lucrările de construcție pentru amenajarea lacului și a barajului au durat puțin mai mult de un an, începând în iulie 1985 și sfârșindu-se în august 1986. Dramele prin care au trecut zeci de familii în tot acel timp au dus la apariția legendelor urbane. Mulți bucureșteni susțin că sufletele celor din Cimitirul Crângaşi nu și-au putut găsi niciodată liniștea, astfel că locul a rămas blestemat. Locul a căpătat și alte nume precum „Lacul Sufletelor pierdute” sau „Lacul Morții”.

Pe Lacul Morii a fost amenajată și o insulă, concepută ca o zonă de atracție importantă. Însă, după căderea regimului comunist, planurile au fost date uitării și zona a rămas neglijată. Totuși, degradarea și mizeria din zonă nu îi întorc deloc din drum pe vizitatori și pe fotografii amatori.

Singurul eveniment important care a avut loc pe insula a fost festivalul Coke Live în 2007. Atunci au participat trupe precum The Prodigy, The Rasmus și The Cult, dar și formații românești.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Legendele sfinţilor decapitaţi care îşi purtau capul în mâini şi vorbeau

Legende urbane japoneze care provoacă groază

De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu în ultimii săi ani la conducerea României?

Trei destinaţii turistice din România încărcate de legende. Vizitează-le şi descoperă-le povestea!