Textul este vizibil doar cu ajutorul tehnologiilor moderne.
Manuscrisele de la Marea Moartă, o colecție de texte religioase care datează din secolul III înaintea erei noastre, au atras în ultimele decenii atenția oamenilor de știință. De-a lungul timpului, din cauza condițiilor de mediu și a modului de depozitare acestea s-au fragmentat, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să analizeze individual fiecare fragment rezultat. Unele dintre aceste fragmente, considerat goale, ascund, conform, cercetătorilor bucăți de text, vizibile doar cu ajutorul imagisticii multispectrale, notează Science Alert.
Fragmentele misterioase au fost donate de către guvernul iordanian expertului în piele și papirus Ronald Reed, de la Universitatea Leeds, pentru a fi studiate, dat fiind faptul că pe acestea nu se vedeau urme vizibile de cerneală a făcut ca acestea să nu fie considerate importante de către oamenii de știință.
În anul 1997, colecția dr. Reed a fost donată către Universitatea Manchester, Regatul Unit, iar acolo profesoara Joan Taylor, de la Colegiul Regal din Londra a ajuns la concluzia că aceste pergamente ascund mai mult decât se poate vedea cu ochiul liber.
„Privind unul dintre fragmentele cu o lupă, am crezut să văd o literă mică, decolorată”, explică cercetătoarea. „Sincer, având în vedere că toate aceste fragmente trebuiau să fie goale și chiar au fost tăiate pentru studierea pielii, am crezut și că aș putea să-mi imaginez lucruri. Dar atunci m-am gândit că poate și alte fragmente ar putea avea litere foarte decolorate”, mai explică aceasta.
Echipa coordonată de către dr. Taylor a adunat și scanat 51 de fragmente din colecția dr. Reed și au descoperit șase care au fost studiate în amănunt. Pe patru dintre aceste texte au fost identificate bucăți de text scrise în aramaică cu ajutorul unei cerneli pe bază carbon.
Descoperirea unor caractere pe o fragmente de pergament poate părea minoră, dar în contextul studiilor despre manuscriselor de la Marea Moartă, nicio descoperire nu poate fi considerată banală. Asta deoarece fiecare fragment poate sta la baza unei noi descoperiri. Dar și din cauza faptului că unele dintre aceste fragmente pot valora chiar și câteva milioane de euro, ceea ce, din nefericire, naște o piață a falsurilor.
Manuscrisele de la Marea Moartă prezintă urme ale unei tehnici necunoscute de realizare a pergamentelor
Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă din Israel poate fi îmbogăţită datorită descoperirii unor noi peşteri
Misterul Manuscriselor de la Marea Moartă, în sfârşit, descifrat?Întreaga colecţie de manuscrise de la Marea Moartă a unui muzeu din SUA s-a dovedit a fi falsă