Un film bun te face să experimentezi o multitudine de emoţii şi chiar te ajută să descoperi lucruri noi. De obicei, aglomeraţia în care trăim nu ne permite să vizionăm prea multe filme, însă, în contextul crizei actuale, timpul nu mai este o problemă. Iată o listă de filme şi seriale, întocmită de History Extra, de inspiraţie istorică disponibile pe Netflix, perfecte pentru pasionaţii de istorie în această perioadă:
The Last Kingdom este un serial de televiziune istoric britanic de ficţiune bazat pe seria de romane The Saxon Stories a lui Bernard Cornwell. În sezonul 4, drama continuă, avându-l în centrul acţiunii tot pe războinicul Uhtred (Alexader Dreymon); în urma morţii regelui Arthur, invadatorii ameninţă din nou regatele care vor constitui în cele din urmă Anglia şi au loc lupte sângeroase. Din distribuţie mai fac parte Emily Cox în rolul lui Brida, iubirea frenetică a lui Uhtred, Ian Hart ( Beocca) şi Millie Brady care o interpretează pe fiica lui Arthur, Aethelflaed. Cel de-al patrulea sezon a început duminică, 26 aprilie.
Acest serial ne face să ne întoarcem din nou în Italia secolului al XV-lea, unde dramele dinastiei Medici reprezintă un subiect la ordinea zilei. Al treilea şi ultimul sezon al seriei continuă povestea lui Lorenzo cel Magnific (Daniel Sherman), liderul de facto al Republicii Florenţa în culmea Renaşterii şi un patron pe placul lui Botticelli şi Michelangelo. Totuşi, viaţa lui Lorenzo nu se intersectează cu acuarelele şi aprecierea perspectivei. Noile episoade îl prezintă pe acesta ţinând piept consecinţelor care urmează deplasării familiei Medici către o misiune diplomatică potenţial periculoasă. Sezonul 3 este difuzat începând cu data de 1 mai.
The Wind Rises este un film japonez de dramă istorică din 2013, scris şi regizat de Hayao Miyazaki şi animat de Studio Ghibli. Animatorul Hayao Miyazaki spune o poveste inspirată din viaţa lui Jiro Horikoshi, proiectantul aeronautic al avionului de vânătoare Zero din al Doilea Război Mondial.
Sergio este un film american de biografie din 2020 despre diplomatul Naţiunilor Unite, Sérgio Vieira de Mello. Diplomat brazilian de carieră şi „cel mai puternic oficial din istoria ONU”, acesta şi-a petrecut mare parte din viaţă încercând să promoveze pacea în zonele de conflict. Filmul îi urmăreşte viaţa aflată la răscruce în timpul celei mai periculoase misiuni a carierei sale. El şi-a pierdut viaţa în Irak din cauza unui sinucigaş care conducea un camion plin cu explozibili. Filmul a apărut pe Netflix pe data de 17 aprilie.
Bazat pe I Heard You Paint Houses de Charles Brandt, acest film urmăreşte viaţa lui Frank Sheeran (1920-2003), un oficial al sindicatului corupt cu legături la crima organizată care, până la sfârşitul vieţii, a susţinut că l-a ucis pe liderul Teamster Jimmy Hoffa (1913–75). Din distribuţie fac parte Robert de Niro, Al Pacino si Joe Pesci.
Ca un thriller supranatural bazat pe o serie web-comic şi cu un complot bazat pe ideea unei ciume misterioase, aproape că n-am putea numi acest serial o dramă istorică. Cu toate acestea, serialul este fascinant pentru modul în care explorează povestea Coreei de la sfârşitul secolului 16, când japonezii au invadat peninsula. Sezonul 2 a debutat pe 13 martie.
Deşi a fost lansat iniţial în cinematografe pentru a marca cea de – a 50-a aniversare a faptului că Neil Armstrong a devenit prima fiinţă umană care a ieşit pe suprafaţa Lunii, regizorul documentarului, Todd Douglas Miller, foloseşte imagini de înaltă calitate pentru a spune povestea misiunii Apollo 11. Chiar dacă poate ştii ce se întâmplă, e inevitabil să nu rămâi uimit de acest documentar, caracterul verosimil al întâmplărilor conferindu-i totodată o dimensiune mitică.
Nicio listă a serialelor TV istorice populare de pe Netflix nu ar fi completă fără a menţiona serialul The Crown. Acestă dramă regală a explorat până în prezent complexele familiei regale britanice pe parcursul a trei serii, oferind un portret îngrozitor al monarhiei de la mijlocul secolului XX şi acoperind evenimente, inclusiv dezastrul Aberfan şi investigaţia prinţului Charles, amândoi în calitate de prinţi de Wales. Serialul urmăreşte viaţa reginei Elisabeta a II-a şi a familiei sale de-a lungul mai multor decenii, aducând în atenţia publicului provocările personale şi politice cu care se confruntă regina, precum şi dramele familiare complexe care se petrec în culise. Este un must-watch pentru fanii familiei regale şi pasionaţii de istorie britanică.
The English Game este o miniserie dramatică de televiziune, dezvoltată de Julian Fellowes pentru Netflix, despre originile fotbalului modern din Anglia. Seria cu şase părţi a fost lansată pe 20 martie 2020. Conflictul de clasă este o temă recurentă în acest serial; Edward Holcroft (Wolf Hall ) îl interpretează pe Lordul Kinnaird, care a jucat în nouă finale ale Cupei FA între 1873 şi 1883 cu amatorii Wanderers şi Old Etonians, în timp ce “noua eră a sportului profesional” este întruchipată în figura lui Fergus Suter (Kevin Guthrie), un pietrar din Glasgova care dorea să fie plătit pentru a juca.
Five Came Back este un documentar american bazat pe cartea din 2014, Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second War World a jurnalistului Mark Harris. A fost lansat ca un documentar de sine stătător în New York şi Los Angeles şi ca o serie în trei părţi pe Netflix, pe 31 martie 2017. După ce SUA au intrat în cel de-al doilea război mondial , Hollywood-ul a luat măsuri pentru a sprijini armata. Directorii principali John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra şi George Stevens s-au înscris în forţele armate cu scopul de a urmări de aproape războiul, realizând în final nişte lungmetraje care ar putea fi privite ca nişte instrumente de propagandă. Cu toate acestea, regizorii contemporani afirmă că s-au dovedit a fi nişte piese valoroase de film.
Documentarele istorice ale regizorului american Ken Burns i-au adus acestuia o reputaţie internaţională; chiar şi aşa, Războiul din Vietnam iese în evidenţă prin metodele sale proprii. Realizat în colaborare cu Lynn Novick, documentarul este alcătuit din 10 părţi menite să ne ducă înapoi în timp pentru a urmări modul în care SUA au ajuns să se implice în războiul din Vietnam, chiar înainte de numeroasele campanii sau retragerea americanilor din ţară. Realizatorii şi-au dorit să exploreze în profunzime faptele, alegând să nu tolereze diversele poveşti care s-au răspândit după încheierea acestor evenimente.
Inspirat de povestea reală a doamnei CJ Walker , Self Made afişează viaţa primei femei din istorie care a devenit milionar în SUA. Povestea ei reprezintă o adevărată sursă de inspiraţie: Walker, născută Sarah Breedlove, s-a ridicat din sărăcie şi a pornit o afacere de mare succes din coafură, într-o perioadă în care locurile de muncă pentru femei, în special femeile negre, erau oarecum limitate. După cum dezvăluie această serie, Walker nu a fost doar o femeie de afaceri foarte inteligentă, ci şi o activistă filantropă. Femeia a avut de înfruntat o serie de provocări în drumul spre succes, lucru care a făcut-o să aprecieze şi mai mult reuşita obţinută.
“Call the Midwife” este una dintre dramele emblematice din perioada BBC. Inspirat de memoriile moaşei Jennifer Worth, programul urmăreşte viaţa personalului unui convent de asistenţă medicală din East London la sfârşitul anilor 1950 – începutul anilor 1960. Cu o distribuţie care le include pe Jessica Raine şi Stephen McGann, serialul prezintă o imagine realistă a procesului de îngrijire a maternităţii în perioada boom-ului demografic din Marea Britanie de după războiul mondial. Sunt abordate probleme crunte precum sărăcia, rasismul, violenţa în familie şi avortul. Primele 7 sezoane sunt disponibile pe Netflix.
Peaky Blinders este serialul gangsterilor stabiliţi în Birmingham-ul anilor 1920. Inspirată din viaţa reală a Peaky Blinders, o bandă criminală de tineret din oraş, care funcţiona în oraş la sfârşitul secolului al XIX-lea, seria urmăreşte ascensiunea şefului clanului, Tommy Shelby, interpretat de Cillian Murphy. Distribuţia îi include şi pe Tom Hardy ca Alfie Solomons şi pe Helen McCrory OBE, în calitate de îndrumătorul clanului de gangsteri, mătuşa Polly.
Procesul din 1995 al sportivului OJ Simpson, acuzat de uciderea fostei sale soţii, Nicole Brown Simpson, şi a prietenului ei Ron Goldman, a devenit o senzaţie mediatică şi a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Drama alcătuită din 10 părţi, câştigătoare a premiului Emmy, povesteşte modul în care s-a desfăşurat ancheta, de la arestarea lui Simpson şi până la achitarea sa finală. În rolul principal se află John Travolta, în calitate de avocat al apărării lui Simpson (Robert Shapiro) şi David Schwimmer ca cel mai loial prieten al lui JO (Robert Kardashian). Seria a fost primită cu foarte mult entuziasm şi a fost considerată una dintre cele mai bune drame din 2016. De asemenea, este disponibilă şi a doua parte din American Crime Story, Asasinarea lui Gianni Versace.
Serialul este bazat pe cartea “ Mind Hunter: Inside The FBI’s Elite Serial Crime Unit” şi se inspiră în mare parte din realitate. La sfârşitul anilor ’70, 2 agenţi FBI dezvoltă criminalistica prin abordarea de tip psihologic a crimei şi prin apropierea neliniştitoare de adevăraţii monştrii. O mare parte a emisiunii se bazează pe cartea lui John E Douglas care, în anii ’70 –’80, câştigase o reputaţie de criminal în serie “care şopteşte”.
Situată în Cornwall-ul secolului 18, această adaptare a romanelor lui Winston Graham urmăreşte încercările şi necazurile unui tânăr Ross Poldark. La întoarcerea din Războiul American de Independenţă, Poldark este devastat să afle că tatăl său este mort, iubita lui s- a logodit cu vărul său, iar mina lui de cupru şi staniu eşuează. Primele 3 sezoane sunt disponibile acum şi pe Netflix.