Descoperită în 1994, peştera Chauvet a revoluţionat modul în care înţelegem creativitatea umană. Datarea ulterioară cu radiocarbon a arătat că cele peste 1.000 de picturi rupestre cu animale şi oameni au fost create de către femei şi bărbaţi din cultura Aurignac (în Paleoliticul Superior), în urmă cu circa 36.000 de ani.
Supranumită „Capela Sixtină preistorică”, peştera Chauvet a intrat în patromoniul UNESCO în 2014.
Accesul în peştera din sudul Franţei, situată la 23 de metri sub pământ, pe un platou din calcar, este interzis pentru a proteja aceste capodopere de mare valoare, extrem de fragile.
Începând de astăzi, oricine poate vizita digital peştera Chauvet şi operele sale de artă preistorică, pe platforma Google Arts & Culture, disponilă gratuit pe desktop sau ca aplicaţie iOS şi Android, în cadrul unui proiectului „Chauvet: Meet Our Ancestors”, realizat în parteneriat cu „Syndicat Mixte de la Grotte Chauvet”.
Dată fiind natura fragilă a picturilor rupestre, datele din peştera Chauvet care au ajutat la realizarea acestui proiect au fost colectate prin scanare cu laser şi fotogrammetrie, începând cu 2006, se arată într-un comunicat al Google.
Fotogrammetria este o tehnologie care realizează modele tridimensionale plecând de la fotografii bidimensionale. Împreună cu inginerii de la Google Arts & Culture, toate aceste date au fost integrate pentru a realiza modele de realitate augmentată şi realitate virtuală.
Credit foto: © Stéphane Compoint (SMERGC)
Ce oferă proiectul „Chauvet: Meet Our Ancestors”:
Totodată, tehnologia permite un nou mod interactiv de a explora şi experimenta peştera şi frescele ei prin:
Peştera Chauvet a fost descoperită în 18 decembrie 1994 de speologii Jean-Marie Chauvet, Christian Hillaire şi Eliette Brunel.
Dincolo de reprezentătile de oameni şi animale, semnificative fiind cele de urşi, rinoceri lânoşi, lei, pantere sau bizoni, de pe pereţii stâncoşi, în peşteră mai sunt şi o serie de oseminte ale unor vietăţi feroce care au hibernat acolo, precum şi urmele unor gheare de urs.