O femeie, interpretată de laureata premiului Oscar Gwyneth Paltrow, se întoarce acasă în Minnesota, SUA, dintr-o călătorie de afaceri în Hong Kong. Suferă de oboseală şi are simptomele unei răceli, dar crede că este vorba de diferenţa de fus orar. În 24 de ore, femeia şi copilul ei mor. Soţul ei, interpretat de Matt Damon, este imun şi supravieţuieşte.
Filmul lui Soderberg urmăreşte apoi ce se întâmplă atunci când un virus ucigaş apărut în China se răspândeşte la nivel global şi duce la un haos în masă, în timp ce epidemiologii încearcă să găsească un vaccin.
Marţi, „Contagion: Pericol nevăzut/ Contagion” a urcat pe ultima poziţie în Topul 10 al celor mai cerute filme pentru închiriere, unde se află în compania unor pelicule recente, precum „Joker”, de Todd Phillips (1), „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino (3), „Parasite”, de Bong Joon Ho (4), şi „Hustlers”, de Lorene Scafaria (8).
Popularitatea filmului lui Soderbergh, scris de Scott Z. Burns şi în care mai joacă Marion Cotillard, Laurence Fishburne, Jude Law şi Kate Winslet, este o consecinţă a interesului crescut al publicului pentru noua epidemie din China.
Lansat de Warner Bros. şi Participant Media în septembrie 2011, „Contagion” a avut încasări de 135,5 milioane de dolari la nivel mondial. În prezent, filmul nu este disponibil nici în oferta pay TV, nici pe servicii de streaming.
De asemenea, căutările pe motorul Google privind disponibilitatea filmului pe streaming au crescut săptămâna trecută.
Aceasta nu este singura producţie care prezintă efectele unui virus căutată de cinefili în prezent. Un film similar regizat de Wolfgang Petersen, „Alerta/ Outbreak”, din 1995, a urcat în Top 100 iTunes până pe poziţia 86. Filmul, care îi are în distribuţie pe Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman şi Kevin Spacey, are ca subiect o boala virulentă de provenienţă africană care este adusă accidental în SUA.
La începutul săptămânii trecute, compania Netflix a lansat miniseria documentară „Pandemic: How to Prevent an Outbreak”, cam în aceeaşi perioadă în care noul coronavirus apărut în China începea să se răspândească. Documentarul analizează, în şase episoade, sisteme de sănătate din întreaga lume şi încearcă să prezinte modul în care ar gestiona situaţia unei pandemii, aşa cum a fost cea mai recentă, gripa spaniolă care a ucis peste 500 de milioane de oameni între anii 1918 – 1920, potrivit Mediafax.
Coincidenţă sau nu, mulţi s-au întrebat dacă nu este vorba despre o extravagantă campanie de promovare concepută de Netflix.
Comisia Naţională de Sănătate din China a anunţat miercuri dimineaţă că 132 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar alte 1.459 de cazuri au fost confirmate, astfel că numărul total a ajuns la 5.974. Noul coronavirus, depistat iniţial în oraşul Wuhan, este contagios şi în perioada de incubaţie – înainte de apariţia simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi. Cu toate acestea, OMS a informat că nu poate confirma momentan că virusul este contagios în perioada de incubaţie.