Cărtărescu este numit de jurnalistul american ”Cartaresceau”, dar nu este îndoială la cine se referă în articolul publicat miercuri. Americanul arată că scriitorul român ”îşi face intrarea aşteptată în partea superioară a listelor de speculaţii pentru Premiul Nobel, dar rămâne un candidat-surpriză”.
Mircea Cărtărescu, al cărui nume este citat corect de casele de pariuri citate în articol, Nicer Odds şi Ladbrokes, este creditat cu şanse de 15/1, asemănătoare cu cele pe care le au autori precum poetul sirian Adonis (15/1), sud-coreeanul Ko Un (10/1 de la Ladbrokes şi 34/1, de la Nicer Odds), norvegianul Jon Fosse (15/1), albanezul Ismail Kadare (15/1) şi la acelaşi nivel cu japoneza Yoko Tawada, chinezul Yan Lianke şi argentinianul Cesar Aira. Toţi sunt menţionaţi la categoria ”Hei, este posibil”.
Potrivit celor care au făcut pariuri, cele mai mari şanse le-ar avea Maryse Conde, din Guadelupe, Ludmila Ulitskaia, din Rusia, Olga Tokarczuk, din Polonia, Ngũgĩ wa Thiong’o, din Kenia dar şi chinezoaica Can Xue. Chiar dacă aceasta din urmă are aceeeaşi cotă de pariuri ca şi Mircea Cărtărescu, ar fi favorizată de faptul că reprezintă o altă zonă geografică decât Europa, atât de des premiată de suedezi.
Printre favoriţi se numără şi două autoare canadiene, Margaret Atwood şi Anne Carson, dezavantajate, potrivit criticului de la New Republic, doar de faptul că autorii de limbă engleză au câştigat trei din ultimele cinci premii Nobel pentru Literatură, citându-i pe Bob Dylan, Kazuo Ishiguro şi Alice Munro.
O listă separată este dedicată de americani autorilor care ar merita premiul dar nu au şanse să câştige, fie din cauza contextului, fie pentru că nu se potrivesc preferinţelor arătate de academia suedeză în ultimii ani. Printre aceştia se numără japonezul Haruki Murakami, spaniolul Javiar Marias, austiacul Peter Handke, cehul Milan Kundera, dar şi doi autori maghiari, László Krasznahorkai şi Peter Nadas, care, deşi au fiecare cote mai bune decât romancierul român (11/1), sunt dezavantajaţi de faptul că vor înjumătăţi între ei voturile cititorilor de literatură maghiară, notează Shephard.
Favoriţi trecuţi cu vederea până şi de pariori sunt mai mulţi autori americani, dezavantajaţi de faptul că Bob Dylan a fost câştigat premiul cu prea puţin timp în urmă. Autorii americani dezavantajaţi astfel ar fi Marilynne Robinson, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, Lydia Davis, Joan Didion, Charles Portis, Cormac McCarthy, Thomas Pynchon şi recentul invitat la FILIT, în Iaşi, Richard Ford.
Dezavantajaţi de premiile cucerite de autorii de limbă engleză ar fi şi britanici precum Salman Rushdie, Tom Stoppard, Martin Amis, Julian Barnes sau Ian McEwan.
Două premii Nobel pentru Literatură se vor anunţa joi la Stockholm, pentru anul 2019 şi pentru anul 2018, cel din urmă amânat după ce acuzaţiile de abuz sexual la adresa soţului uneia dintre membrele Academiei Suedeze.