În 2013, la 29 de ani, Edward Snowden a şocat lumea întreagă când a rupt legătura cu sistemul de informaţii american şi a dezvăluit că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail. Miza era un sistem de supraveghere în masă fără precedent, care să poată accesa viaţa privată a oricărui om de pe planetă. Şase ani mai târziu, Snowden îşi spune povestea pentru prima dată şi scrie despre cum a contribuit la construirea acelui sistem şi ce l-a motivat să dezvăluie totul.
De la copilăria idilică şi până la misiunile clandestine pentru CIA şi NSA, „Dosar permanent” este extraordinara poveste a unui tânăr care a crescut odată cu mediul online, a devenit spion, apoi avertizor de integritate şi, în final, a ajuns „conştiinţa” internetului. Scrisă cu inteligenţă, graţie, pasiune şi candoare, cartea este o mărturie esenţială despre destinul democraţiei în epoca digitală, potrivit editorilor.
În urma dezvăluirilor făcute pe baza declaraţiilor şi documentelor puse la dispoziţie de Edward Snowden, The Guardian şi The Washington Post au primit, în 2014, prestigiosul premiu Pulitzer, pentru că „au dezvăluit masiva supraveghere făcută în secret de NSA şi, prin reportaje consistente, au pornit o dezbatere între guvernământ şi cetăţeni pe tema securităţii şi a datelor private”.
Edward Snowden s-a născut în Elizabeth City, Carolina de Nord, şi a crescut în Fort Meade, Maryland. Instruit ca inginer de sisteme, a fost ofiţer în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi a lucrat pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite. A primit numeroase recompense pentru munca depusă în folosul public, printre care Right Livelihood Award, German Whistleblower Prize, Ridenhour Prize for Truth-Telling şi Medalia Carl von Ossietzky de la Liga Internaţională pentru Drepturile Omului. În prezent este preşedintele comitetului director al Press Foundation.
Snowden este căutat de autorităţile americane după ce a dezvăluit mai multe documente clasificate cu privire la activităţiile de spionaj efectuate de agenţiile de informaţii din SUA. Acesta trăieşte în exil în Rusia din anul 2013. În 2017, Rusia a arătat că ia în considerare extrădarea americanului, lucru invocat de Snowden ca argument că nu a colaborat cu Moscova, pentru că „nicun stat din lume nu vorbeşte despre extrădarea spionilor cu care lucrează”.