Home » Cultură » „Macbeth”, de Jo Nesbø – Oo carte pe zi

„Macbeth”, de Jo Nesbø – Oo carte pe zi

Publicat: 10.09.2019
„Cea mai sumbră poveste a lui Shakespeare în viziunea regelui noir-ului scandinav.” scrie Mail on Sunday despre romanul lui Jo Nesbø, potrivit Mediafax.

În 2015, editura britanică Hogarth a lansat iniţiativa de a elabora o serie ce propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori contemporani de faimă internaţională, care le reimaginează pentru secolul XXI. Jeanette Winterson a revăzut „Poveste de iarnă” („O paranteză în timp”), Howard Jacobson „Neguţătorul din Veneţia” („Shylock este numele meu”), Anne Tyler „Împblânzirea scorpiei” („Scorpia”), Margaret Atwood „Furtuna” („Puide cotoroanţă”), Tracy Chevalie „Otheloo” („Băiatul cel nou”), Gillian Flynn „Hamlet” , Edward St. Aubyn „Regele Lear”.

Jo Nesbø s-a oprit la Macbeth, despre care spunea: ”Cititorii nu aveau nevoie de o carte în care scriitorul încearcă din răsputeri să îl imite pe Shakespeare, aşa că m-am hotărât să ofer o versiune personală a poveştii. A trebuit să trec dincolo de scriitura minunată a lui Shakespeare ca să ajung la structura intrigii şi la motivaţia personajelor. Cu unele elemente ale piesei te poţi juca, dar majoritatea sunt indispensabile, pentru că fără ele povestea pur şi simplus nu funcţionează.”

A ieşit acest minunat roman pe care îl prentăm acum, publicat în 38 de ţări şi tardus minunat şi la noi.

Este un thriller, pentru scriitorul norvegian este unul dintre cei mai mari autori de romane poliţiste nu numai din Norvegia, ci din întreaga lume. Înainte de a se fi apucat de scris romane, a a jucat fotbal, a fondat o trupă muzical, a fost analist financiar. Prin urmare, a cunsocut lumea sub diverse manifestări.

Este vorba de un roman poliţist care, în mare, păstrează structura piesei shakespeariene: luptă pentru putere şi întâietate, dar şi iubire. Un oraş în care plouă mai tot timpul, peste care stăpâneşte un şef al poliţiei corupt, străzile şi viaţa sunt nesigure, bandele de interlopi îşi fac de cap, traficul de droguri şi prostituţia înfloresc, cazinourile îi săsărcesc pe oameni. La moartea aceluia, noul şef al poliţiei, Duncan, care încearcă să reinstituie domnia legii, îşi adjunct un poliţist aparent integru, pe Macbeth, care îl asasinează să-i preia locul, după un plan bine pus la punct, în care se înşiruie, ca în piesa shakespeariană, asasinatele. Totul e sumbru şi tragic, până la finalul în care Macbeth este, la rândul lui, ucis. Dar cu o licărire de lumină apărută prin vorbele unui băiat care ghidează un bătrân: „Noi, oamenii, avem puterea să ne schimbăm şi să devenim mai buni”. Nu rataţi acest roman!

Jo Nesbø – Macbeth. Macbeth de William Shakespeare reimaginat. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din norvegiană de Ivona Berceanu. 522 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase