Un specialist în opera lui JRR Tolkien care lucrează la serialul anunţat de Amazon pentru a adapta ”The Lord of the Rings” susţine că platforma online nu a primit acceptul moştenitorilor scriitorului să folosească o bună parte din intriga celebrei poveşti.
Amazon a devansat Netflix în noiembrie 2017 şi a încheiat o înţelegere în valoare de 250 de milioane de dolari cu deţinătorii drepturilor pentru opera lui Tolkien. Potrivit primelor informaţii, Amazon ar cheltui 1 miliard de dolari pentru a transforma povestea într-un serial, iar un oficial din cadrul companiei, Sharon Tal Yguado, şeful de programe, a promis deja o “nouă călătorie epică în Pământul de Mijloc”.
Acum, Tom Shippey, specialistul care coordonează dezvoltarea serialului a dezvăluit pentru site-ul german Deutsche Tolkien faptul că deţinătorii drepturilor, HarperCollins şi Warner Bros, nu au permis serialului să abordeze altă perioadă decât A Doua Eră a Pământului de Mijloc. Asta înseamnă că adaptarea de la Amazon nu se va suprapune deloc cu evenimentele din Cea de-a treia Eră, care au fost transpuse pe ecran de Peter Jackson în trilogia premiată cu Oscar şi nici cu momentul în care Frodo Baggins distruge inelul.
A Doua Eră durează 3.441 de ani şi începe după izgonirea lordului întunecat Morgoth pentru a se încheia cu prima cădere a lui Sauron, slujitorul lui Morgoth şi principalul personaj negativ din ”The Lord of the Rings, at the hands”.
Shippey spune că producţia de la Amazon “are mână relativ liberă” să adauge amănunte în poveste pentru că Tolkien nu a detaliat A Doua Epoca în completările sale ori în ”Unfinished Tales/ Povestiri neterminate”, colecţia de texte publicată postum, în 1980. Dar specialistul insistă că e “un pic un teren minat- pentru că trebuie să fii foarte atent. Moştenitorii au insistat că principalele elemente ale Celei de-a Doua Epoci să nu fie modificate“. Sauron invadează Eriador, este respins de o expediţie din Númenór, şi se întoarce în Númenor. Acolo îi convinge pe localnici să rupă interdicţia din Valar. Toate acestea, firul istoriei, trebuie să rămână neschimbat.
“Dar poţi adăuga noi personaje şi poţi pune o mulţime de întrebări, cum ar fi Ce a făcut Sauron între timp? Unde s-a dus după înfrângerea lui Morgoth? Teoretic, Amazon poate să răspundă acestor întrebări inventând propria variantă din moment de Tolkien nu a descris nimic. Dar nu trebuie să contrazică ceea ce a scris Tolkien în alte părţi. Asta trebuie să aibă grijă Amazon. Trebuie să rămână canonică, e imposibil să schimbi graniţele stabilite de Tolkien. E nevoie să rămânem «tolkienieni»”, a arătat expertul.
Deţinătorii drepturilor pentru opera lui Tolkien au refuzat să confirme sau să infirme afirmaţiile făcute de Shippey.
Serialul ”Lord of the Rings”, de la Amazon este programat să intre în producţie în 2020. Încă nu a fost anunţată data exactă la care ar începe filmările, dar Shippey a dezvăluit că ar urma să aibă 22 de episoade.