Lucrările la şantierul Catedralei Notre-Dame, suspendate timp de „câteva zile”, din cauza poluării cu plumb
Decizia a fost luată în urma unui raport de inspecţia muncii. Lucrările ar putea fi reluate abia la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat prefectul regiunii Ile-de-France, Michel Cadot.
În raport se arată că regulile de protecţia muncii nu au fost aplicate „suficient”, nici „sistematic”, iar „instalaţiile de decontaminare sunt mici”.
Pe 15 aprilie, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parţial distrusă, fleşa şi o mare parte din acoperiş, care conţineau mai multe sute de tone de plumb, prăbuşindu-se sub flacări.
Zone din vecinătatea catedralei au fost astfel contaminate cu plumb, iar două şcoli chiar au fost închise din cauza unor niveluri anormal de ridicate detectate de autorităţi.
Expunerea frecventă la plumb, prin inhalare sau ingestie, poate provoca tulburări digestive, renale, leziuni ale sistemului nervos şi probleme ale aparatului reproducător.
O ţigară nestinsă sau o defecţiune la sistemul electric se numără printre posibilele cauze ale incendiului care a afectat grav Catedrala Notre Dame din Paris pe 15 aprilie, au anunţat autorităţile franceze care se ocupă de anchetă, la sfârşitul lunii iunie. Autorităţile franceze iau în calcul ipoteza unui accident şi elimină posibilitatea ca incendiul să fi fost provocat intenţionat. Ancheta nu a fost finalizată.
Pe 11 mai, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi „ambiţios”. Experţii au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 şi 700 de milioane de euro.