Festivalul va debuta pe 19 iulie, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „Leto/ O vară rock’n’roll”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful Amza Pellea.
De-a lungul a zece zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecţii cinematografice, opt concerte rock’n’blues’n’jazz, trei spectacole de teatru, un cine-concert, un spectacol-lectură şi 12 concerte de muzică veche, care se vor desfăşura în mai multe spaţii din Râşnov, Codlea şi Crizbav.
Pe 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul „50 de ani de la aselenizare – Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17.00 şi va fi găzduit de noul spaţiu al festivalului amenajat în curtea Şcolii Gimnaziale „Peter Thal” Râşnov.
De asemenea, împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO – pe 4 aprilie 1949 – va fi marcată printr-o dezbatere care va avea loc pe 24 iulie, de la ora 14.30, la care vor participa, printre alţii, ataşatul militar al Ambasadei SUA în România colonelul Scott A. Weston şi şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu.
Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului în estul Europei va fi marcată prin panelurile „Decembrie ’89”, la care va participa directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, şi care va avea loc pe 20 iulie, de la ora 11.00, şi „Libertate recâştigată – Libertăţi pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, şi care se va desfăşura pe 25 iulie, de la ora 17.00.
Competiţia festivalului propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franţa, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina şi România, care îşi vor disputa premiul juriului de profesionişti condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de şase liceeni braşoveni şi cel al publicului.
Actriţa Oana Pellea va conferenţia despre libertate în Grădina Cetăţii Râşnov, pe 25 iulie, de la ora 20.00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale festivalului, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râşnov şi la dezbaterea „Cinema şi libertate” şi va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni dedicate prilejuite de proiecţiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi „Apus/ Sunset”.
Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râşnov, în parteneriat cu Festivalul de Film şi Istorii Râşnov 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea şi de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanţi vor prezenta, pe scena din Grădina Cetăţii, în ultima seară a manifestării, un spectacol de teatru şi muzică în premieră absolută.
Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 pot fi găsite pe contul de Facebook.com/filmsiistoriirasnov/ şi pe site-ul ffir.ro.
Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-uleventbook.ro, şi de la faţa locului. Intrarea la toate proiecţiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice şi celelalte evenimente din cadrul festivalului va fi liberă.
Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Râşnov Society şi Asociaţia Mioritics.