„Castelul vulturilor. Evadarea din fortăreaţa lui Mussolini”, de Mark Felton – o carte pe zi
Născut în 1974, Mark Felton este un scriitor şi istoric britanic care a publicat un număr impresionant de cărţi de istorie dar şi romane despre fapte controversate sau puţin ştiute din istoria ultimilor o sută de ani. Între acestea, şi cartea de faţă, Castelul Vincigliata – scriu editorii – este o fortăreaţă medievală construită pe colinele Toscanei, lângă Florenţa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost transformată într-un lagăr de prizonieri
Citeşte şi ”Toy Story 4” încheie al doilea weekend pe primul loc în box-office pentru America de Nord
de război la ordinul dictatorului Benito Mussolini. În lagăr, pe lângă ceilalţi prizonieri, se aflau treisprezece dintre ofiţerii britanici şi din Commonwealth capturaţi pe durata campaniilor din Africa de Nord şi Creta. În 1943, aceştia reuşesc să evadeze după ce au săpat un tunel.
Povestea evadării este spusă pentru prima oară. Prizonierii aveau vârste de între 42 şi 63 de ani, căliţi, plini de patos. Mark Felton şi-a început cercetările în 2014, a beneficiat de spijinul familiilor celor implicaţi în evenimente, care i-au pus la dispoziţie scrisori nepublicate, relatări, fotografii, cărţi de identitate false ale celor care au evadat. Cartea a apărut în 2017. Thrillerul „Castelul vulturilor” va fi ecranizat de către compania Entertainment One, din Hollywood, iar în prezent se află în stadiul de pre-producţie.
Mark Felton scrie despre cum arată astăzi Castelul Vincigliata, la finalul cărţii sale: „Creaţia monstruoasă a lui Temple-Leader, care i-a uimit pe prizonierii de război britanici, este încă pe dealul de la ieşirea din Florenţa, o prezenţă solemnă, oarecum frumoasă. Astăzi castelul face parte dintr-o afacere viticolă prosperă şi este folosit pentru or-ganizarea unor nunţi de lux. Din exterior, s-au schimbat puţine lucruri comparativ cu aspectul său din 1943. Tunelul a fost astupat cu beton şi capela, golită. Platforma din lemn pentru santinele din jurul zidului a fost demolată, iar cablurile şi proiectoarele au fost aruncate. Dar dacă mijiţi ochii în soarele Toscanei, încă vă puteţi imagina acea noapte ploioasă şi bătută de vânt din martie 1943, în care câţiva ofiţeri superiori britanici, reprezentând, poate, cei mai neobişnuiţi evadaţi din istoria militară, au ieşit de sub impunătorul zid exterior cu un singur gând înrădăcinat în minte: să fie liberi şi să-şi revadă locurile de baştină.”
Mark Felton – Castelul vulturilor. Evadarea din fortăreaţa lui Mussolini. Traducere de Alexandru Szollo. Editura RAO. 332 pag.