Festivalul Filmului European 2019 vrea să sugereze cum să înţelegem Europa de azi
Festivalul Filmului European prezintă publicului din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu-Mureş, Sibiu şi, în premieră, de la Chişinău complicatul context actual european.
Citeşte şi Marius Piso, şeful ROSA: Copernicus este a doua infrastructură spaţială critică a Uniunii Europene
”Festivalul oferă o platformă de înţelegere a societăţii contemporane şi care ne poate da răspunsuri la întrebarea «Încotro merge, de fapt, Europa?». Dar, ca să ne cunoaştem prezentul, trebuie să investigăm şi trecutul, aşa că noua ediţie a FFE are atât filme şi documentare recente, cât şi o importantă selecţie de filme clasice”, arată organizatorii, citaţi de Mediafax.
Festivalul oferă publicului acces la o dezbatere multiculturală şi propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. Este vorba despre subiectele care dau „pulsul Europei”, favorizând conversaţia pe teme fierbinţi, precum graniţele fizice şi imateriale, construcţia identitară şi asimilarea diferenţelor culturale, democraţia şi libertatea de exprimare, planul social versus cel intim, angajarea şi izolarea. Filmul european este nu doar act de creaţie, ci şi o oglindă a neliniştilor şi emoţiilor care străbat Europa, oferind dincolo de stări şi idei, şi un context pentru a ne construi propria imagine a continentului sau pentru a ne facilita o analiză a societăţii.
Ediţia din Bucureşti are loc între 11 şi 23 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, Institutul Balassi, Institutul Cervantes şi Spaţiul Public European. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente speciale. În ţară şi dincolo de graniţă, 23.FFE se desfăşoară la Chişinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Tîrgu-Mureş (Cinematograful Arta, 21-23.06) şi Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06).
“Mi-e greu să sintetizez bogăţia selecţiei din acest an, însă sper că spectatorii vor frecventa şi site-ul nostru pentru detalii mai suculente. Nu e tocmai o ediţie estivală, ci una consistentă, substanţială, o veritabilă panoramă a Europei de ieri şi de azi. Da, am inclus şi o selecţie spumoasă de comedii recente, dar şi câteva dintre cele mai controversate pelicule ale anului, pe teme grele cum ar fi abuzurile din biserica catolică, dragostea şi obsesia în lumea virtuală, lupta pentru mediu sau pentru creaţia artistică, exploatarea celor vulnerabili, migraţia sau cruzimea jocurilor politice. Impresionantă e şi diversitatea genurilor: avem thrillere, biografii, tragicomedii, documentare biografice, politice şi despre modă, pelicule pentru copii, SF sau fantastice. În secţiunea Sinergii, filmul devine teatru. La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, am pus la cale cea mai complexă retrospectivă a filmelor amplasate în Germania de Est – Dincolo de Zid. Secţiunea Tribut e dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme, dintre care trei proaspăt restaurate, în premieră pe marele ecran. Inedit va fi şi maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24H Europe, unde 60 de tineri din 26 de ţări europene vorbesc despre speranţele, fricile, visele şi ambiţiile lor” a declarat Anca Grădinariu, directorul artistic al 23.FFE.
Programul complet al proiecţiilor din cele 5 oraşe este disponibil pe pagina de internet a manifestării. Accesul la proiecţiile programate în sălile centrelor şi institutelor culturale partenere din Bucureşti este gratuit. Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale acestora, sau online, de pe platformele Eventbook (pentru filmele care rulează la Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Ţăranului), Eventim (pentru filmele de la Cinema PRO) şi Kompostor (pentru filmele de la Cinemateca Eforie).
Festivalul va debuta la Bucureşti, pe 11 iunie, cu alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr (Italia, 2018, regia: Alice Rohrwacher), film selecţionat anul trecut în competiţie la Festivalul de film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu.