După succesul răsunător pe care l-a avut cu debutul său Fiul lui Saul/Son of Saul, pentru care a obţinut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, László Nemes revine cu ”Apusul/Sunset”, prezentat în premieră la Veneţia în 2018 unde a câştigat premiul criticilor FIPRESCI.
”Păstrând predilecţia pentru subiecte puternice, spaţii şi timpuri istorice, regizorul maghiar pătrunde în universul unei civilizaţii la răscruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat în mijlocul Europei, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial se află la punctul de cotitură unde toate tensiunile europene acumulate coexistă în modernitate şi decădere morală. Aici alege regizorul să-şi plaseze personajul principal şi să-i descrie călătoria provocatoare. Apusul unei ere stă să înceapă şi este pregătit să-şi desfăşoare forţele dramatice pe ecranele din România începând cu 21 iunie”, arată distribuitorii peliculei în România, cei de la Voodoo Films.
László Nemes şi Vlad Ivanov vor fi prezenţi la avanpremiera filmului în Bucureşti, pe 13 şi 14 iunie, pentru a introduce filmul şi a răspunde întrebărilor publicului în două sesiuni de întrebări şi răspunsuri. Pe 13 iunie, Apusul va rula la Cinema Muzeul Ţăranului, iar pe 14 iunie, la Cinemateca Union.
László Nemes s-a născut pe 18 februarie 1977, în Budapesta, Ungaria. După ce a studiat Istorie, Relaţii Internaţionale şi Scenaristică la Paris, a lucrat ca asistent de regie în Franţa şi Ungaria la scurtmetraje şi lungmetraje. L-a asistat pe Béla Tarr la The Man From London şi a studiat apoi regie de film la Universitatea din New York. Scurtmetrajele lui au fost recompensate cu 30 de premii în mai mult de 100 de festivaluri internaţionale de film. Lungmetrajul Fiul lui Saul, care a avut premiera la Cannes în 2015 a fost recompensat cu Marele Premiu, primind mai târziu atât Globul de Aur, cât şi Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Apusul/ Sunset este cel de-al doilea său film. Acesta a avut premiera în toamna anului 2018, în competiţia principală a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat premiul criticii – FIPRESCI – un film „înnebunitor şi fascinant”, cum spun cei de la Los Angeles Times.
Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab şi românul Vlad Ivanov – proaspăt întors de pe croazetă după premiera filmul ”La Gomera” în regia lui Corneliu Porumboiu. Actorul român se află deja anul acesta la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după Hier, de Balint Kenyeres). Filmul spune povestea tinerei Irisz Leiter (Juli Jakab), care ajunge în capitala Ungariei sperând să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării care a aparţinut răposaţilor ei părinţi. Cu toate astea, este refuzată de Oszkár Brill (Vlad Ivanov), noul proprietar.
În timp ce magazinul se pregăteşte de vizita unor oaspeţi extrem de importanţi, un domn o abordează pe Irisz căutându-l pe un anume Kálmán Leiter. Tânăra alege să meargă pe urmele lui Kálmán, unica ei legătură cu un trecut pierdut.
Construind platourile de filmare în Budapesta, folosind jocuri de percepţie între lumină şi întuneric, precum şi scene coregrafiate pentru a aduce Apusul în lumea fizică, reală, regizorul afirmă că: „Acest film este mărturia declaraţiei mele de dragoste pentru cinema, la aproape un secol după filmul plin de speranţă al lui Murnau, Sunrise, căruia-i aducem un omagiu. Sper ca Apusul să poarte în el unele dintre întrebările filmului lui Murnau.” Privind către prezent şi viitor, regizorul spune: „rădăcinile mele europene m-au făcut să îmi pun întrebări despre epoca în care trăim, cea în care au trăit strămoşii noştri (…) şi despre ceea ce va urma. În lumea noastră modernă (…) tindem să uităm impactul puternic al dinamicii istoriei, şi în iubirea noastră fără margini pentru tehnologie şi ştiinţă, parcă uităm cât de aproape de distrugere ne pot aduce acestea. Cred că trăim într-o lume care nu e foarte diferită de cea de dinaintea Marelui Război din 1914. O lume complet oarbă faţă de forţele de distrugere îşi începe decăderea din interior. Pentru noi, istoria e acum… ”
”Apusul/Sunset” va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 21 iunie şi va putea fi văzut în Bucureşti, Botoşani, Bistriţa, Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj Napoca, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Braşov, Lugoj, Piteşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Reşiţa, Caransebeş, Topliţa, Petroşani, Slobozia, Arad.