Bauhaus, mişcarea artistică pe care naziştii au vrut să o distrugă

12 04. 2019, 14:28

Google marchează aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea mişcării artistice Bauhaus printr-o animaţie Doodle. Curentul german, considerat revoluţionar pentru arhitectură, a schimbat nenumărate ramuri ale artei precum fotografia şi designul interior, în acelaşi timp îndemnând la un stil de viaţă practic, concentrat pe funcţionalitate şi asimetrie. 

Instituţia germană a operat doar 14 ani, în trei oraşe, înainte ca mişcarea nazistă să o interzică. Totuşi, idealurile Bauhaus au inspirat arta şi arhitectura din Europa de Vest, precum şi cea din restul lumii, după ce adepţii mişcării au fost expulzaţi de regimul lui Adolf Hitler.

Pentru mulţi, după interzicerea sa, mişcarea Bauhaus a devenit sinonim cu o cale neurmată, un ideal utopic al modernităţii care a fost smuls din mâinile oamenilor prin ură şi uciderea în masă, după ce liderii săi au fugit din ţară, scrie The Washington Post.

„Nu ne putem aminti de începuturile Bauhaus fără să ne amintim de expulzarea sa”, spune Benjamin-Immanuel Hoff, ministrul Culturii din statul german Thuringia.

„The Staatliches Bauhaus”, care se traduce „casa construcţiilor”, a fost înfiinţată în 1919 de arhitectul german Walter Gropius. Bazele mişcării au fost puse într-o perioadă de nelinişte după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial şi instituirea Republicii Weimar, acestea ducând la experimentarea artistică radicală.

Citeşte continuarea în Mediafax!