„Nopţi albe”, de Ann Cleeves

19 01. 2019, 16:00

Oricine prezintă cartea ar face bine să spună cam acelaşi lucru. În plus, pentru această ediţie românească – precizăm că este şi foarte bine tradusă.

Ann Cleeves este într-adevăr considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice şi vă vom argumenta prin câteva informaţii biografice. S-a născut în 1954, a renunţat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar, ofiţer pentru eliberarea condiţionată. După ce s-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog, iar acesta a primit un post pe micuţa insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. A publicat, începând cu 1986, peste douăzeci de romane, traduse în peste 20 de limbi. După mai multe dintre seriile sale de romane s-au realizate seriale tv de succes, difuzate, la rândul lor, în peste 30 de ţări. În 2006, a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul „Negru de corb” (Raven Black), primul din seria „Shetland”. În 2017, a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră.

Din cele zece romane ale seriei „Shetland” au mai apărut la Crime Scene Press „Oase roşii”, „Negru de corb”, „Fulger albastru”.

Shetland este un arhipelag aflat la aproape 170 km nord-est de Marea Britanie, cu un climat aspru, subpolar, cu o populaţie rarefiată, ceva peste 20000 de locuitori, care trîăiesc din pescuit şi turism. Aici a decis Ann Cleeves să-şi plaseze acţiunea unora dintre romanele sale poliţiste, pentru că a imaginat o mulţime incredibilă de poveşti cu suspans care îi au drept eroi pe oamenii aspri din aceste mici coumnităţi. Personajele principale revin de la un roman la altul, de fiecare dată se petrece o crimă care uimeşte.

Romanul de faţă, acţiunea se petrece, spun editorii, ”în miezul verii, perioada nopţilor albe, când păsările cântă la miezul nopţii şi soarele nu apune niciodată. Pictoriţa Bella Sinclair dă o petrecere cu ocazia deschiderii expoziţiei sale, unde prezintă şi tablourile lui Fran Hunter. Herring House, galeria în care are loc vernisajul, se află pe plaja de la Biddista, în nord-vestul îndepărtat al insulei. Când un englez misterios izbucneşte în lacrimi şi pretinde că nu ştie cine e şi de unde vine, serata se încheie dezastruos. A doua zi, englezul e găsit spânzurat de o grindă, cu o mască de clovn pe faţă. Detectivul Jimmy Perez e convins că asasinul e unul dintre localnici. O a doua crimă nu face decât să-i întărească teoria. Însă relaţia lui cu Fran Hunter îi întunecă judecata.

Iar în această perioadă a anului, noaptea se confundă cu ziua şi nimic nu e ceea ce pare.

Nu vom insista asupra tramei, aveţi în faţă un roman poliţist, trebuie să păstrăm suspansul.

Citiţi oricare dintre romanele lui Ann Cleeves, veţi dori să le deschideţi şi pe celelalte.

Ann Cleeves – „Nopţi albe”. Editura Crime Scene Press.Traducere din limba engleză de Mihnea Arion. 325 pag.