Documentarul ”Copiii libertăţii” şi expoziţie foto despre tineri şi liber arbitru vor avea loc la Goethe Institute
Evenimentele programate au ca scop ilustrarea modului în care se raportează tinerii din Lituania la liberul arbitru, un film despre curajul lor de a spune „nu” şi despre nevoia de a trăi propriile experienţe, spun organizatorii.
FIlmul „Copiii Libertăţii” a fost realizat de Ruxandra Ţuchel, iar imaginea şi montajul îi aparţin lui Silviu Andrei, transmite Mediafax.
Pe 30 ianuarie, de la ora 18.00, va avea loc aatât deschiderea expoziţiei, cât şi proiecţia în premieră a documentarului „Copiii libertăţii”, Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată în perioada 30 ianuarie – 8 februarie.
„Copiii libertăţii” îşi are originea în proiectul Freiraum, care a fost lansat în 2017. În acea perioadă 38 de filiale ale Goethe-Institute din Europa au aderat la platforma Freiraum//Sfera Libertăţii. Participanţii îşi luau angajamentul să investigheze cum stau oraşele europene la capitolul libertate. Realizatorii filmului au fost invitaţi de Goethe-Institut în toamna 2018 în cadrul proiectului să pornească într-o călătorie în capitala Lituaniei pentru a investiga modul în care tinerii din Vilnius privesc conceptul de libertate individuală şi cum se raportează ei la schimbările social-politice din Europa în ultimii ani.
FIlmul se remarcă prin schimbul dinamic de întrebări la nivelul întregului continent, cele 38 de institute Goethe şi partenerii lor din sfera artei şi a societăţii civile au dezvoltat răspunsuri creative despre conceptul de libertate din perspectiva partenerilor lor. Institutului Goethe din Bucureşti i s-a alocat ca partener de cercetare oraşul Vilnius.
Astfel, contribuţia Goethe-Institut Bucureşti la reprezentarea noţiunii de libertate în Europa zilelor noastre a fost marcată de realizarea filmului documentar „Copiii libertăţii” şi conceperea unei expoziţii de fotografie despre generaţia Millenials din Lituania.
Goethe-Institut a adoptat o poziţie clară prin intermediul proiectului Freiraum (în trad. „Spaţiul de libertate”), care a debutat în 2017 şi se va derula până în aprilie 2019. În centrul proiectului se află noţiunea de libertate, devenită o componentă enorm de importantă pentru identitatea europeană odată cu iluminismul.