Colinde create de muzicieni români, interpretate pe 12 decembrie
Concertul „Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru, scrie Mediafax.
Noile generaţii de compozitori români revin astfel asupra colindelor tradiţionale româneşti. Douăzeci dintre acestea au fost culese şi armonizate de compozitorul Bela Bartok în anul 1915, într-o colecţie pentru pian, „Colinde Româneşti de Crăciun” („Román kolindadallamok”).
De la această colecţie a pornit proiectul „Dincolo de colind”, iniţiat de Ariadna Ponta şi de Institutul Cultural Român. Proiectul a provocat zece tineri creatori, selectaţi prin concurs, să reinterpreteze, în manieră proprie şi folosindu-se de tehnici contemporane de compoziţie, câte un colind la alegere. Muzica tradiţională românească, atât de miraculos stilizată de George Enescu la începutul secolului XX într-un limbaj personal, a dispărut puţin din sfera de interes a compozitorilor români în anii recenţi, în avalanşa de curente, stiluri şi tehnici.
„Dincolo de colind” readuce în atenţia creatorilor – şi a publicului – colindul ca sursă incitantă, complexă şi spirituală de inspiraţie. Cei zece tineri compozitori din Bucureşti şi Cluj au răspuns cu brio provocării şi au născocit zece lucrări originale, unele mai aproape de colindul-temă, unele foarte îndepărtate, pe o paletă largă expresivă şi estetică, de la melancolia ritmului parlando-rubato, la optimismul dansant al ritmului giusto, spun organizatorii.
Concertul organizat în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti va prezenta în primă audiţie absolută cele zece lucrări noi.
„Ansamblul SonoMania (Raluca Stratulat – vioară, Valentin Ghita – oboi, Mihai Pintenaru – clarinet, Tamara Dica – violă, Eugen-Bogdan Popa – violoncel, Mihai Murariu – pian şi dirijoarea Simona Strungaru) caută să se implice mereu în proiecte non-convenţionale şi incitante care să apropie publicul de muzica contemporană, «Dincolo de colind» fiind unul dintre ele”, arată Diana Rotaru, directorul artistic al ansamblului.
Variaţiunile contemporane pe teme de colinde aparţin compozitorilor Aurelian Băcan („Variaţiuni de colind(d)at”), Bogdan Pintilie („Reconstruction”), Alexandru Sima („weave.tear”), Sebastian Androne („Luminous”), Vlad Răzvan Baciu („Let it Ring”), Áron Török-Gyurkó („Plai de munte”), DanDe Popescu („Îndrea”), Sebastian Ţună („Perpetuum”), Alexandru Ştefan Murariu („Colind-meditaţie”) şi Andrei Petrache („Colindomania”).
Ansamblul SonoMania, o prezenţă constantă în festivalurile de muzică contemporană, stimulează şi promovează tânăra generaţie de compozitori români încă de la înfiinţarea sa în anul 2012. SonoMania susţine proiecte non-convenţionale, de multe ori interdisciplinare, care să apropie publicul de muzica nouă. „Dincolo de colind” nu este primul proiect de „variaţiuni contemporane” în care este implicat ansamblul SonoMania, care a susţinut, în 2014, concertul „Frescomania” (variaţiuni pe o arie de Girolamo Frescobaldi, sec. XVII) şi participă frecvent la Proiectul N-ESCU (variaţiuni pe teme de George Enescu) organizat anual de Adina Sibianu şi de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.