O carte pe zi: „Tour de France”, de Julian Barnes
La opt ani după prima ediţie în limba română, apare o a doua, revizuită, a unei superbe declaraţii de iubire pentru Franţa – cartea de eseuri a scriitorului britanic Julian Barnes „Tour de France” (titlu cu dublu sens – trimite la un tur cultural al Franţei, dar şi la celebra cursă de ciclism Tour de France, căreia chiar îi este dedicat unul dintre eseuri), scrie Mediafax.
Julian Barnes iubeşte Franţa de mic, explicabil: fiu de profesori de limba franceză, îşi petrece vacanţele în Franţa, împreună cu părinţii – începând de pe la 13 ani (când părinţii îşi cumpără o maşină la mâna a doua), călătorind în Franţa rurală, provincială, provensală, meridională şi aproape deloc în cea metropolitană, adică într-un spaţiu francez care nu semăna deloc cu cel al vieţii lui citadine şi londoneze. A rămas impresionat pe viaţă rurală, cum se poate lesne constata din eseurile sale. Eseuri care nu se limitează la caracteristicile vieţii provinciale sau la binecunoscuta competiţie ciclistă, ci se ocupă de gastronomie, de muzica franceză a tinereţilor sale (celebrii Jacques Brel, Georges Brassens, Leo Ferré, dar şi Boris Vian, în calitate de compozitor şi interpret), de noul val în cinematografie, apărut în tinereţea sa, de scriitori remarcabili (Flaubert, Baudelaire, Mallarmé, Georges Simenon ş.a.), de pictură şi în special de Courbet şi celebrul său tablou „Originea lumii”, decenii la rând ascuns privirilor iubitorilor de artă pentru că ar fi fost indecent, acum expus la Musée d’Orsay, despre relaţia Flaubert-Turgheniev şi altele. Pagini multe îi sunt consacrate lui Flaubert, al cărui fan este. Barnes comentează atent „Madame Bovary”, dar şi eseul lui Mario Vargas Llosa – şi el iubiutor de Flaubert -, „Orgia perpetuă. Flaubert şi Doamna Bovary”.
„O incursiune în cultura politică, literară şi sportivă a unui popor, cu rezultate strălucite şi provocatoare. Barnes îşi etalează aici extraordinarul simţ al detaliului şi ironia stilului” (San Francisco Chronicle)
„Se pare că pentru relaţiile anglo-franceze Julian Barnes a făcut mai mult decât a făcut oricine altcineva după regele Eduard al VII-lea” (Daily Telegraph)
Iubitorii de literatură franceză vor găsi adevărate delicii în cartea lui Julian Barnes.
Julian Barnes – „Tour de France”. Ediţia a doua, revizuită. Traducere din limba engleză de Mihai Moroiu. Editura Nemira. 393 pag.