Victor Miron a descoperit plăcerea lecturii abia prin clasa a IX-a, când a dat peste câteva cărţi care îi ofereau răspunsuri la întrebări profunde şi care, în sfârşit, se dovedeau mult mai pline de substanţă decât toate sursele de informare cu care intrase până atunci în contact. Apoi a aflat despre statisticile care arată că jumătate dintre români citesc mai puţin de o carte pe an. A fost momentul în care tânărul, care va împlini 33 de ani în iulie, a decis că trebuie să facă ceva pentru a-i ajuta şi pe alţi tineri de vârsta lui să descopere comorile de emoţii şi gânduri ascunse în cărţi.
“Campania «Cu cărţile pe faţă» a început în ianuarie 2014. Iniţial mi-am asumat-o pe un an, apoi pe 3, după care am extins termenul la 15 ani, ajungând la concluzia că este nevoie de timp pentru acest proiect care mă reprezintă. Citeam mult în liceu, am început în clasa a IX-a să iubesc cărţile, când am dat de cărţi cu substanţă, cu răspunsuri la întrebările pe care ţi le pui în adolescenţă, ce e cu tine, ce e cu viaţa, pe ce lume trăieşti. Iar în cărţi am descoperit şi modele pe care nu neapărat le-am găsit şi în viaţa reală, cum ar adolescentul miop al lui Eliade, prinţul Mîşkin din «Idiotul» de Dostoievski, Don Quijote al lui Cervantes, Micul Prinţ, personaje care pot părea mai idealiste, dar de la care chiar mi se părea că am ce învăţa”, a povestit tânărul.
După liceu, prins cu munca, a citit tot mai puţin, însă simţind din ce în ce mai mult lipsa lecturii şi-a făcut un plan: să reînceapă să citească mai mult.
„Am constatat cu această ocazie un lucru foarte pragmatic: după trei săptămâni după ce am reînceput să citesc, eram mult mai creativ. A fost o schimbare foarte vizibilă, măsurabilă. Îmi veneau mai multe idei la toate provocările, fie că era vorba despre viaţa personală, fie de cea profesională. Fără urmă de îndoială, citind îţi dai seama că există mai multe soluţii la orice problemă ai avea. La cele mai multe lucruri care ţi se întâmplă în viaţă şi crezi că nu există soluţii sau crezi că există o singură soluţie, eventual extremă, te înşeli. Este doar o limită a imaginaţiei. Faptul că nu vezi şi alte rezolvări înseamnă că nu vezi nici oportunităţile pe care ţi le aduce viaţa. Printre multe alte beneficii, lectura, cu siguranţă, ne lărgeşte orizontul. Citind ce au făcut alţi oameni, îţi dai seama că experienţa lor este utilă şi pentru tine”, a subliniat Victor Miron.