Filarmonica de Stat "Transilvania" marchează, miercuri seară, Centenarului Marii Uniri printr-un concert programat la Roma, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, şi transmis live pe internet, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
După ce a sărbătorit Ziua Naţională a României la Viena, la Musikverein, în 2017, Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” cântă miercuri pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, la Sala Sinopoli din Roma, scrie
Mediafax.
Spectacolul are loc sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea şi beneficiază de participarea mezzosopranei Ruxandra Donose.
Organizatorii acestui concert sunt Accademia di Romania din Roma, Ambasada României în Italia, Institutul Cultural Român din Roma, Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi Academia „Santa Cecilia” din Roma şi Filarmonica de Stat „Transilvania”.
Din programul concertului fac parte „Dansurile româneşti”, de Béla Bartók, „Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde”, de Sigismund Toduţă, trei lieduri de Nicolae Bretan în orchestraţia lui Dan Variu şi în interpretarea mezzosopranei Ruxandra Donose („Stelele-n cer”, „Rea de plată”, „Şi dacă ramuri bat în geam”), muzică din opereta „Valurile Dunării”, de George Grigoriu, „Copacul”, de Zsolt Kerestely, şi lucrarea „Jocuri II”, de Sabin Păutza.
„Dansurile româneşti stau mărturie pentru intensa preocupare pe care Bartók a avut-o pentru muzica tradiţională a românilor din Ardeal, rezumată în propriile sale cuvinte: «Socot drept scop al vieţii mele să continuu şi să isprăvesc studierea muzicii poporului român». Ceea ce a şi făcut admirabil, nu doar prin încorporarea, în muzica sa, a unor elemente specifice folclorului românesc, ci şi prin culegerile de melodii populare adunate din diferite zone transilvane. Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă este o ocazie minunată de a-l cânta pe Toduţă la Roma. El este legat oarecum de acest oraş pentru că şi-a făcut doctoratul la Institutul Pontifical de la Roma, iar apoi a devenit primul conducător de doctorate pe muzică din România. Acest Concert a fost interpretat în primă audiţie absolută în 1951, însă fără cea de-a treia din cele patru părţi iniţiale, pe care compozitorul a decis, în ultimul moment, să o suprime. În acest concert, dirijorul Gabriel Bebeşelea, alături de Orchestra Filarmonicii, şi-au dorit aducerea la lumină a acestei părţi care a rămas neintepretată până la acest moment şi care va întregi astfel tabloul lucrării lui Toduţă”, arată Geanina Simion, din partea Filarmonicii Clujene.
Concertul poate fi urmărit live pe paginile de Facebook a Ambasadei României de la Roma şi Radio România Muzical, începând cu ora 20.30.