Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu, din manualul de clasa a doua, a fost modificată, atrage atenţia o învăţătoare de la un colegiu din Petroşani, care a scris pe facebook că nu le poate cere elevilor să memoreze varianta „masacrată”.
Învăţătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Petroşani, a scris, pe facebook, revoltată că în manualul de clasa a doua, după care trebuia să predea la ore, poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu , este o variant „masacarată”.
„Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu, pe facebook, după cum informează
Mediafax.
Aceasta a pus şi varianta corectă a poeziei: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual.
Cea din manual este: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi’ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut… / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit… / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”, este varianta corectă.
Cadrul didactic a povestit şi cum a rezvolvat problema variantei „schilodite”.
„Problema de astăzi am rezolvat-o aşa: am scos la imprimantă varianta „de”, nu „după” Topârceanu şi elevii au lipit-o peste varianta schilodită de nişte minţi înguste”.
Postarea învăţătoarei a fost distribuită de peste două de ori, iar zeci de persoane au comentat.
„Petronela dragă, mare-i grădina! Fă ce trebuie! Aşa încât să nu se zvârcolească Topârceanu în mormânt. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, a scris o femeie.
Alta spune că este „Chiar penibil! Cu atât mai mult cu cât ei o ştiu din grădiniţă”.