"Marea unire a creativilor@Alba Iulia" este un proiect în premieră naţională, special creat pentru a marca Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia şi pentru a poziţiona oraşul pe harta centrelor culturale inovatoare la nivel european, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Evenimentul este gândit ca o întâlnire internaţională a hub-urilor culturale, incluzând sesiuni de workshop-uri pentru tineri şi design pe panouri interactive. Proiectul se va desfăşura în perioada 5 – 11 noiembrie şi va avea trei secţiuni complementare: o conferinţă internaţională pe tema dezvoltării comunitare prin cultură, la care sunt aşteptaţi reprezentaţi din mai multe ţări europene, o serie de cinci workshop-uri adresate tinerilor, care se va încheia cu organizarea unui festival de două zile realizat integral de tineri, şi o expoziţie de panouri interactive, scrie
Mediafax.
Proiectul „Marea unire a creativilor @Alba Iulia” este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi cofinanţat de Primăria Alba Iulia, în contextul deschiderii, în următorii ani, a unor noi spaţii dedicate industriilor creative la Alba Iulia. Manifestarea, care are invitaţi din Italia, Estonia, Portugalia, Suedia, Serbia şi din România, are rolul de a contura un nou model de dezvoltare comunitară prin cultură şi de a stabili un cadru de discuţie şi schimb de bune practici între centre culturale europene. În acelaşi timp, proiectul doreşte să familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale şi creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie în acest sens.
„Cred în creativitate «made in Cetate». Pentru că, la început, probabil că a mai fost ceva înainte de cuvânt, a fost ideea. O mulţime de idei bune au transformat Alba Iulia din ce era în ce este, adică într-o poveste de succes şi într-un exemplu de «how it’s made». Faptul că îi invităm alături de noi şi pe alţi creativi din toată ţara şi din alte ţări, într-o Mare Unire a Creativilor, nu arată doar deschiderea noastră spre oameni noi şi idei, ci şi dorinţa noastră de a vedea lucrurile şi din alte perspective. A fost cândva vremea lui «proletari din toate ţările…», când absolut totul se rezuma la emisii de dioxid de carbon. E timpul unui nou mesaj şi al emisiilor de… creativitate”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.
„Aşa cum bine ştim, oraşul Alba Iulia este un reper foarte important în istoria României. Ne bucurăm să sărbătorim Centenarul prin lansarea unui hub cultural la noi în oraş. Proiectul «Marea unire a creativilor@Alba» aduce experţi din alte ţări europene cu tradiţie în această zonă, care vor discuta despre dezvoltarea comunitară prin cultură. Sperăm ca acesta să fie cadrul care va stimula apariţia multor proiecte şi iniţiative culturale în interiorul Cetăţii Alba Carolina şi care va aduce în oraş şi mai mulţi turişti” – susţine Nicolaie Moldovan, city manager Alba Iulia.
Sesiunea de workshop-uri dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani acoperă cinci domenii din sectorul industriilor creative: video design, storytelling, marketing cultural, DJ-ing şi design grafic. Această etapă se va încheia cu organizarea unui festival realizat integral de participanţii la workshop-uri, fiecare dintre aceştia având ocazia să contribuie direct la realizarea unei părţi din eveniment (de exemplu, realizarea unui playlist, crearea unui design video etc.). Înscrierile se fac până pe 28 octombrie.
Un hub cultural mobil propune patru panouri interactive realizate de elevi şi locuitori din Alba Iulia, sub coordonarea unor artişti locali, pentru a fi amplasate în Cetatea Alba Carolina.
Proiectul se adresează în principal operatorilor culturali, comunităţii de tineri antreprenori din domeniul industriilor creative, autorităţilor publice locale şi judeţene, comunităţii de artişti locali, elevilor şi studenţilor, dar şi publicului larg din Alba Iulia. Cartierul Creativ Carolina este o asociaţie neguvernamentală înfiinţată în 2017, care reuneşte membri din industriile creative din Alba Iulia şi care are ca scop promovarea valorilor culturale şi artistice, activarea, încurajarea şi dezvoltarea comunităţii creativilor şi a oraşului , cultivarea şi educarea talentului cultural şi facilitarea metodelor de dezvoltare a comunităţii prin cultură.