Documentarul "Pe Cale - povestea devenirii lui Tibi Uşeriu", în regia Anei Preda, a fost nominalizat la Prix Europa, un premiu lansat de Parlamentul European şi Comisia Europeană acordat în cadrul The European Broadcasting Festival de la Berlin, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Pentru premiul lansat de Parlamentul European împreună cu Comisia Europeană au fost înscrise 590 de producţii de la televiziuni precum BBC, ZDF, YLE, ORF şi France Télévisions, scrie
Mediafax.
25 de producţii au fost nominalizate, iar Ana Preda a reuşit să impună singurul film românesc.
Filmul va rula la Berlin şi Postdam între 14 şi 19 octombrie, iar câştigătorul va fi prezentat la gala Prix Europa în ultima zi de proiecţii.
Această nominalizare implică intrarea automată a documentarului „Pe Cale” în altă preselecţie internaţională, cea a festivalului FIPADOC, care va avea loc la Biarritz, în Franţa, între 22 şi 27 ianuarie 2019.
Festivalul Prix Europa a fost lansat în anul 1987. Este unul dintre cele mai importante festivaluri paneuropene care militează pentru Europa şi diversitatea sa culturală. Evenimentul este susţinut de o alianţă formată din 26 de organizaţii publice media europene, între care se numără EBU, BBC, France Télévisions, ORF, ZDF, TVP şi Czech TV.
Documentarul „Pe Cale – despre voinţă şi schimbare” vorbeşte despre transformarea lui Tibi Uşeriu. Fost infractor condamnat pentru jaf armat şi închis într-un penitenciar de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes şi activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violenţă în familie şi în afara ei, lipsă de educaţie şi de îndrumare reală din partea părinţilor şi a profesorilor.
„Când nu mai poţi, mai poţi un pas”, spune campionul Tibi Uşeriu, triplu câştigător al uneia dintre cele mai dure competiţii din lume, ultramaratonul 6633 Arctic, în 2016, 2017 şi 2018.
Filmul caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animaţia. Ilustraţia şi prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animaţia vine să susţină povestea din trecutul personajului principal, dar este aleasă şi ca mijloc vizual de exprimare dramatică, arată realizatorii.
Ana Preda lucrează în producţia de televiziune de aproape 25 de ani, cei mai mulţi dintre aceştia ca producător.