Mohamed Fahmy este un foarte cunoscut ziarist (cu cetăţenie dublă, egipteană şi canadiană), laureat a numeroase premii. A ajuns în Irak în 2003, în calitate de corespondent al ziarului Los Angeles Times, în 2012 s-a aflat printre membrii echipei CNN care a relatat despre Primăvara Arabă (a şi fost premiat), în 2013 a ajuuns şef de birou al canalului Al Jazeera English din Egipt. În decembrie 2013 a fost reţinut, împreună cu alţi doi ziarişti (australianul Peter Greste şi egipteanul Baher Mohamed), în timpul unui raid la hotelul Marriott din Cairo. Media pro-guvernamentală i-a etichetat ca „celula Marriott”. A urmat un proces considerat o farsă, şi cei trei au fost condamnaţi, în 2014, la 10 ani de închisoare. Decizia a stârnit un val amplu de proteste la nivel internaţional. În decembrie 2014, Curtea de apel a dispus rejudecarea cauzei. După ce au petrecut mai bine de 400 de zile în închisoare, cei trei au fost eliberaţi pe cauţiune, în octombrie 2015, scrie Mediafax.
Cartea scrisă împreună cu Carol Shaben, altă ziaristă foarte cunoscută şi multipremiată, relatează întregul caz. Este prefaţată de la fel de celebrul avocat Amal Clooney, dedicată cauzelor de acest fel, care, deşi n-a avut voie să-l apere în faţa unei instanţe egiptene, a exercitat presiuni asupra guvernului pentru acordarea graţierii. Amal scrie: „Avem cu toţii de suferit dacă ziariştii nu-şi pot face treaba în tihnă. Nu putem lupta împotriva corupţiei, discriminării şi oprimării dacă nu suntem bine informaţi. Jurnalismul a devenit una dintre cele mai periculoase profesii din lume. (…) Reprimarea criticilor implică repercusiuni grave. Înseamnă că va exista o singură versiune a tututor poveştilor, un singur punct de vedere asupra unui subiect controversat”.
„Celula Marriott” este relatarea timpului petrecut de jurnalistul premiat Mohamed Fahmy în faimoasa închisoare de maximă securitate pentru terorişti şi lideri politici din Cairo, supranumită Închisoarea Scorpionului, aflată la 20 de kilometri de Cairo.
„Eradicarea epidemiei extremiste – scrie Mohamed Fahmy în finalul cărţii sale – va putea fi atinsă numai în momentul în care guvernele vor coopera cu organizaţiile care susţin respectarea libertăţilor, oferindu-le tinerilor şi minorităţilor un viitor mai bun ca pavază împotriva radicalizării şi terorismului”.
O carte care se citeşte ca un thriller politic.
Mohamed Fahmy şi Carol Shaben – „Celula Marriott: eliberarea din Închisoarea Scorpionului”. Editura RAO. Cuvânt-înainte de Amal Clooney. Traducere de Iris Manuela Anghel. 460 pag.