Home » Cultură » Marii câştigători de la Cannes 2018, la Les Films de Cannes à Bucarest

Marii câştigători de la Cannes 2018, la Les Films de Cannes à Bucarest

Marii câştigători de la Cannes 2018, la Les Films de Cannes à Bucarest
Publicat: 17.09.2018
Lungmetrajele câştigătoare ale premiilor pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cei mai buni actori vor fi proiectate în premieră în România la cea de-a noua ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, organizat în perioada 19 - 28 octombrie.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi la Cinema Muzeului Ţăranului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.

Spectatorii vor putea vedea mult aşteptatul „Cold War”, de Pawel Pawlikowski (premiul pentru regie), „Ayka”, de Sergey Dvortsevoy (premiul pentru interpretare feminină, acordat actriţei Samal Yeslyamova), „Dogman”, de Matteo Garrone (premiul pentru interpretare masculină, pentru Marcello Fonte), şi „3 Faces”, de Jafar Panahi (premiul (ex-aequo) pentru scenariu), scrie Mediafax.

După multipremiatul „Ida”, recompensat cu Oscarul pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski („My Summer of Love”) a ajuns la Cannes cu un lungmetraj inspirat din viaţa părinţilor săi şi a câştigat premiul pentru regie. „Cold War” este plasat în perioada Războiului Rece, în Polonia, şi spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt. Iubit de critici, dar şi de public, „Cold War” are forţa de odinioară a cinematografului polonez clasic şi este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă, potrivit The Guardian. Coloana sonoră, pe ritmuri de jazz şi rock and roll, se împleteşte perfect cu povestea furtunoasă a cuplului, în „una dintre cele mai colorate experienţe pe care le vei vedea vreodată alb-negru”, scrie revista Time Out.

După premiul Un Certain Regard din 2008, pentru filmul „Tulpan”, regizorul kazah Sergey Dvortsevoy şi actriţa Samal Yeslyamova revin la Cannes cu „Ayka”, povestea unei tinere din Kârgâzstan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kârgâze. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul „Ayka”, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei”, conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera de la Cannes că actriţa Samal Yeslyamova, „transformă un joc intens şi emoţionant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferinţă”.

Supranumit un western urban, „Dogman” se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost pugilist care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, „Dogman” este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru „Gomorra” (2008) şi „Reality” (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone şi a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes şi recunoaştere internaţională.

În „3 Faces”, charismatica actriţă Behnaz Jafari este emoţionată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul şi documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în ţara sa din cauza poveştilor nonconformiste şi critice abordate în filmele sale. În 2010, autorităţile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre şi consecvenţă. În prezent este în al optulea an de interdicţie, iar „3 Faces” este al patrulea film realizat şi premiat – după „This is not a Film” (2011) şi „Closed Curtain” (2013, Ursul de Argint pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes, şi „Taxi Teheran” (2015, Ursul de Aur la Berlin). „El este Jafar Panahi, un cineast cu infinit de multe motive să se simtă victimizat, care îşi îndreaptă atenţia, respectuos, artistic şi plin de compasiune, către greutăţile celorlalţi, într-un film debordând de empatie care devine o inimoasă declaraţie de solidaritate”, a scris Variety în introducerea premierei mondiale de la Cannes.

Mai multe informaţii despre eveniment pot fi găsite pe filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase