Mozaic din piese mici din gresie, dedicat Centenarului, realizat de 200 de persoane
La realizarea mozaicului din piese mici din gresie, de toate culorile, au contribuit aproape 200 de persoane, copii şi adulţi, români şi străini. Proiectul iniţiat de Consulatul Onorific al Regatului Spaniei la Timişoara a debutat în 9 mai, dată la care se sărbătoreşte Ziua Europei, în Piaţa Libertăţii, fiind finalizat în aproximativ trei luni.
Citeşte şi O carte pe zi: "Puterea", de Naomi Alderman. Un roman înspăimântător despre ce ar putea deveni lumea
“Mozaicul s-a făcut în Piaţa Libertăţii, în data de 9 mai. Acolo a fost un prim plan de pregătire, unde au participat foarte mulţi oameni, trecători care ni s-au alăturat pentru a crea acest mozaic. Apoi a fost luat la atelier, unde a fost finalizat. Aproape 200 de oameni au contribuit la realizarea mozaicului. Eu am încercat mereu să apropii cultura spaniolă de Timişoara şi recent, fiind la Barcelona, am văzut mozaicul de la Gaudi şi m-am gândit că ar fi frumos să facem aşa ceva şi la Timişoara. A fost un proiect foarte frumos, pentru că am vrut nu doar să prezentăm cultura mozaicului timişorenilor, dar şi să-i facem participativi. Este un proiect făcut de foarte mulţi oameni, copii, adulţi, români, străini, prin care am vrut să sărbătorim Ziua Europei şi 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat marţi consulul onorific al Regatului Spaniei la Timişoara, Jose Miguel Viñals Ariño.
Mozaicul, pe care scrie „Felicidades, 100, Rumania,” a fost donat marţi Consiliului Judeţean Timiş, lucrarea fiind expusă în holul instituţiei.
„Acest proiect este o iniţiativă binevenită. Pe raza judeţului Timiş convieţuiesc într-o bună armonie aproximativ 20 de comunităţi ale minorităţilor, suntem judeţul cu cel mai mare număr de corp consular, 18 corpuri consulare avem în Timişoara şi asta arată foarte clar că în judeţul Timiş multiculturalitatea, prezenţa etniilor, înţelegerea armonioasă este de bun augur. Cred că cu toţii, prin ceea ce vom face de acum încolo, vom avea un succes deosebit pentru a implementa proiectul care sper să ne unească, Timişoara – Capitală Culturală Europeană în anul 2021”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.