Home » Cultură » Top 10 locuri din Europa pe care trebuie să le vizitezi

Top 10 locuri din Europa pe care trebuie să le vizitezi

Publicat: 26.08.2018
Chiar dacă este al doilea cel mai mic continent de pe Pământ, Europa găzduieşte o diversitate culturală, gastronomică, arhitecturală, cât şi nenumărate forme de relief. De la căldura Mediteranei până în zonele îngheţate din nord, iată 10 locuri din Europa pe care orice împătimit al călătoriilor ar trebui să le viziteze.

Continentul european găzduieşte nenumărate structuri arhitecturale realizate în stiluri diverse. Deşi continentul ocupă doar 2% din întreaga suprafaţă a planetei, pe teritoriul său se întâlneşte un relief variat. De la uimitoarele lumini nordice, până la impresionantele castele de pe Valea Loarei, iată locuri de neratat din Europa: 

Islanda

Luminile nordice reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale.  Spectacolul luminilor cereşti are loc în regiunea polară. Luminile sunt formate de către coliziunile dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare. Variaţia de culoare a aurorelor boreale se datorează tipului de molecule gazoase implicate în această reacţie. Culoarea observată cel mai adesea are o tonalitate tipică de galben-verzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 kilometri. Aurorele de culoare complet roşie sunt rare şi sunt produse de particulele de oxigen situate la înălţimi de peste 320 kilometri. Pentru a putea urmări fenomenul, puteţi alege ca destinaţie Islanda. Aici aveţi cele mai mari şanse să urmăriţi luminile în perioada octombrie-martie.  

Desigur, dacă ajungeţi până în Islanda, după ce vă bucuraţi de spectacolul luminilor colorate, puteţi să vizitaţi Laguna Albastră, piscina cu apă geotermală înconjurată de structuri din lavă. 

Pamukkale

De la temperaturile scăzute din Islanda, pornim către o altă minune a naturii, terasele din travertin ale Turciei. În valea din Pamukkale sunt prezente terase calcaroase pline cu apă caldă bogată în minerale. Apa din interiorul bazinelor poate ajunge până la 38 de grade Celsius, iar concentraţia mare de carbonat de calciu ajută la formarea priveliştii idilice. Pamukkale sau Castelul din Bumbac este o destinaţie deseori vizitată pentru apele termale utilizate în scop terapeutic. 

Gibraltar

Dacă vă doriţi să vizitaţi Marea Britanie, însă vreţi să evitaţi vremea instabilă a ţării, puteţi alege Gibraltarul. Deşi este un teritoriu de numai 6,8 kilometri pătraţi, aici puteţi vizita atât locuri istorice, cât şi forme de relief impresionante. Gibraltarul este singura zonă a Europei în care maimuţele magot pot fi observate în mediul lor natural.  

 

Pentru a putea admira animalele, trebuie să escaladaţi faimoasa stâncă din Gibraltar. Cel mai simplu mod prin care puteţi ajunge în vârful stâncii este cu telecabina, însă puteţi să alegeţi şi varianta mai dificilă, cea pe care o realizează membrii Marinei Regale o dată pe an. În ultimii 50 de ani, aceştia au alergat până în vârful stâncii cu un ghiozdan în spate plin cu armament. Desigur, acest tip de traseu este recomandat doar persoanelor cu o condiţie fizică bună.

În timp ce admiraţi maimuţele, nu ar trebui să vă lăsaţi păcăliţi de docilitatea acestora. Deseori au fost raportate, în zonă, cazuri de furt al bunurilor, toate fiind realizate de către maimuţe. Un alt punct turistic important este Europa Point, deoarece de aici se poate vedea coasta continentului Africii. Farul amplasat în aceeaşi zonă găzduieşte Sanctuarul creştin al Maicii Domnului din Europa, acesta a rezistat nenumăratelor atacuri ale piraţilor şi poate fi vizitat şi astăzi. 

De-a lungul istoriei, Gibraltarul a fost considerat un teritoriu important din punct de vedere strategic pentru că permitea Marii Britanii să controleze accesul în Marea Mediterană. Aşadar, în 1940, în roca din Gibraltar erau săpate tuneluri unde puteau fi adăpostiţi 16.000 de oameni. Construit sub forma unui oraş subteran, complexul (labirintul din Gibraltar) era echipat cu linii de telefon, uzină de epurare a apei şi atelier pentru reparaţii. 

Pompeii

 

Dacă vă doriţi să vedeţi cum era viaţa în Roma străveche, cel mai bun loc este Pompeii. Localizat în apropiere de Napoli, Italia, pentru a vizita monumentul este necesară o zi întreagă. Deşi întregul oraş a fost distrus în 79 A.D.  de către erupţia Vulcanului Vezuviu, arheologii au reuşit să scoată la suprafaţă nenumărate case, fresce şi structuri care oferă informaţii despre modul în care trăiau vechii romani. Printre cele mai importate structuri din cadrul monumentului se numără Amfiteatrul, Grădina Fugarilor, Forul, Vila Misterelor şi Bordelul. Băile publice sau ”thermae” sunt o altă parte a monumentului ce trebuie vizitate. Pe vremea romanilor aici se discutau problemele politice şi se încheiau afaceri. Băile publice aveau zone separate pentru femei şi bărbaţi. 

În mai multe camere amenajate au fost expuse diferite artefacte descoperite în timpul excavărilor. Cele mai impresionante şi admirate de turişti fiind corpurile locuitorilor, surprinse de erupţia vulcanului în diferite poziţii. 

Valea Loarei

Château de Chenonceau

Valea Loarei face parte din patrimoniul UNESCO şi este considerată una dintre cele mai vizitate zone ale Franţei, cu excepţia desigur a Parisului. De-a lungul văii pot fi vizitate 42 de conace şi palate. Unul dintre cele mai impresionante fiind Château du Clos Lucé, cumpărat de către Louise de Savoia, mama regelui Francisc I-ul la sfârşitul secolului XVI. Muzeul din cadrul Château du Clos Lucé este un obiectiv de neratat deoarece în interiorul acestuia se află unele dintre creaţiile lui Leonardo da Vinci, inclusiv mitraliera, elicopterul şi barca cu vâsle.

Un alt palat important al văii este Château de Chenonceau. Castelul a fost reconstruit în secolul XV după ce castelul original a fost distrus în urma Războiului de 100 de ani. Château de Chenonceau este cunoscut şi cu denumirea de ”Castelul Femeilor”, deoarece este singurul castel construit, decorat şi locuit de femei. Conform CNN, acesta este un loc important din care puteţi înţelege rolul important al femeilor din renascentism. 

Château d’Azay-le-Rideau este o altă structură arhitecturală importantă, fiind amplasat pe malul râului Indre. Fiind cel mai celebru castel de pe Valea Loirei, acesta a fost denumit ”Diamantul de pe Indre”.  Unul dintre cele mai importante aspecte ale castelului sunt decaraţiunile din camere care au stiluri din epoca renascentismului până în cea a lui Francisc I-ul. 

Boemia

Boemia este o regiune ce ocupă partea vestică a Republicii Cehe.Unul dintre cele mai idilice oraşe din această zonă este Ceský Krumlov. Oraşul se află la graniţa sudică a ţării, fiind vecin cu Germania şi Austria. Aspectul deosebit al oraşului este redat de contrastul dintre ţiglele roşii ale caselor şi pădurea verde care se desfăşoară de-a lungul râului Vltava. În cadrul acestui oraş pot fi observate clădiri cu arhitectură gotică, renascentistă sau barocă. Oraşul găzduieşte un imens castel construit în secolul XIII. Un alt oraş din regiune care merită vizitat este Pilsen. Oraşul găzduieşte fabrica în care se prepară una dintre cele mai cunoscute beri din Europa: Pilsner Urquell. Încă din 1842, în cadrul fabricii Pilsner Urquell se prepară băutura. 

Bruges

Bruges este un oraş din provincia Flandra de Vest. Denumit Veneţia Nordului, în Bruges se întâlnesc culturile franceză, belgiană şi olandeză. În regiune se pot vizita canalele cu barca, dar şi bisericile care au reuşit să supravieţuiască celor două războaie mondiale. Una dintre cele mai importante biserici, conform SmartTravel, este Bazilica Sfântului Sânge, construită în 1150.  De asemenea, în cadrul Bisericii Maicii Domnului se află singura sculptură a lui Michelangelo care a părăsit Italia. 

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este al doilea cel mai mare oraş al Rusiei, după Moscova. Oraşul găzduieşte unul dintre cele mai mari muzee din lume. În interiorul clădirii sunt expuse 60.000 de piese, în timp ce 3 milioane de obiecte sunt păstrate în depozit. Muzeul a fost fondat în 1754 de către împărăteasa Ecaterina a-II-a şi este deschis publicului din 1852. Un alt loc spectaculos din oraş este Biserica Mântuitorului, structura a fost construită pe locul în care a fost omorât ţarul Alexandru al-II-lea de către iobagi. 

Santorini

O insulă cu mai multe biserici decât case, mai mulţi măgari decât oameni şi mai mult vin decât apă, aşa descriu localnicii Santorini.

Santorini este o insulă din Marea Egee, unde cetăţile şi casele din acest loc produc una dintre cele mai frumoase privelişti din Europa.  Din capitala insulei, Fira, pot fi urmărite cele mai frumoase apusuri de soare. Santorini a devenit cunoscut în urma erupţiei vulcanului Thera din urmă cu 3.500 de ani, care a dus la apariţia unui crater imens în insulă. Odată ajunşi pe această insulă, principalele actracţii, în afară de frumuseţea locului, sunt plajele înconjurate de roci vulcanice, plimbările cu măgarul şi tururile vinăriilor. 

Berlin

Berlin este capitala Germaniei, fiind cel mai mai mare oraş al ţării. Una dintre cele mai faimoase atracţii turistice este Reighstag (Clădirea Parlamentului German). Clădirea a fost incendiată în 1933 (naziştii au dat vina pe comunişti şi invers), apoi a fost abandonată, iar ulterior îmbrăcată în milioane de metri pătraţi de material ignifug de către artistul Christo şi Jeanne-Claude. Insula muzeelor cuprinde cinci clădiri, toate fiind localizate pe o insulă accesibilă din zona râului Spree. Poarta Brandenburg este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale Berlinului. Monumentul a fost construit la cererea lui Frederick Wiliam al-II-lea al Prusiei, reprezentând un simbol al păcii. Construită între anii 1788-1791, poarta a suferit daune majore în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase