O carte pe zi: „Revolutionary Road”, de Richard Yates
Richard Yates (1926 – 1992) a fost unul dintre scriitorii americani foarte apreciaţi, brusc intrat într-un con de umbră, după moarte, dar care, în mod cert, va reveni în actualitate, mai ales că a început să fie masiv tradus, iar în primii ani 2000 au apărut importante biografii care îi influenţează şi dirijează receptarea. Ca mulţi din generaţia sa, Yates a fost un alcoolic, dar spre deosebire de mai toţi nu scria când era beat. A publicat mai multe romane foarte apreciate de colegi de breaslă, de critici şi de public, dovadă şi faptul a fost finalist al mai multor premii naţionale importante. A predat la mai multe universităţi, iar în anii ’60 a fost o vreme cel care îi scria discursurile lui Robert F. Kennedy.
Prima sa carte a fost publicată în 1961, „Revolutionary Road”, un roman cum Yates n-a mai reuşit să scrie, toate celelalte au fost pe jumătate atât de bune. Cartea are în centru cuplul şi fatalitatea adulterului. Eroii, Frank şi April Wheeler, duc o existenţă convenţională într-o suburbie din Connecticut, au doi copii, dar, încet-încet, căsătoria lor eşuează. Amândoi îşi dau seama cât de mărginită le este căsnicia, vor să schimbe ceva, plănuiesc să se mute la Paris, dar nu mai ajung să o facă, pentru că fiecare e ademenit de aventuri extraconjugale, amândoi cedează, o singură dată, îndeajuns pentru a li se destrăma relaţia, însă unul singur mărturiseşte, bărbatul. S-a spus chiar că romanul e un fel de rescriere a romanului „Madame Bovary”, cu deosebirea enormă că, în timp ce la Gustave Flaubert amândoi soţii pierdeau, la Richard Yates, soţia moare, dar soţul Frank e prosper, la serviciu şi în viaţă.
„Un studiu remarcabil pe o temă tipic americană, aceea a individului devenit «prizonier al propriei vieţi», o realizare cu adevărat impresionantă. Romanul spune cu sensibilitate, cu vigoare şi cu o conştiinţă acută a complexităţii şi ambiguităţii umanului o poveste mişcătoare şi fascinantă” – The Atlantic Monthly
„Revolutionary Road” a fost ecranizat de regizorul Sam Mendes, într-un film cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet în rolurile principale. Pelicula a fost nominalizată la premiile Oscar, Globul de Aur şi BAFTA.
Mâine vă vom prezenta alt roman al scriitorului Richard Yates, „Parada de paşte”, apărut tot la Editura Litera, în acest an.
Richard Yates – „Revolutionary Road”. Editura Litera, colecţia Clasici moderni. Traducere din engleză de Bogdan Pedivară. 347 pag.