În weekendul 20 – 22 iulie, meşterii aşteaptă publicul cu demonstraţii de ţesut, încondeiat ouă, modelaj cu ceară, împletituri din lavandă, sculptură în lemn, pictură pe ceramică, icoane, bijuterii, tors, cusut, pictură pe suport textil şi pictură vitralii, scrie Mediafax.
Ca de fiecare dată, oferta gastronomică va fi bogată şi îmbietoare, iar producătorii tradiţionali vor aduce pentru vânzare miere, ţuică, prăjituri de casă, ceaiuri, cozonaci.
Preţul biletelor este de 4 lei (întreg) şi de 2 lei (elevi, studenţi, pensionari).
La Sântilie, patronul verii pastorale, se organizau la munte vestitele Nedei. Zeu al focului şi Soarelui în Panteonul românesc, Sântilie a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Proroc Ilie, la 20 iulie. Este apărătorul recoltelor, stăpânul ploilor, trăsnetelor şi fulgerelor, patron al căruţaşilor şi cojocarilor. Numeroase credinţe şi legende spun istoria lui Ilie, care, instigat de diavol, îşi ucide soţia şi părinţii. Pentru omor, Dumnezeu îl pune să-şi ispăşească păcatele în diferite moduri, ca, în cele din urmă, să fie iertat şi trecut în rândul sfinţilor, înălţat la cer într-o trăsură cu roţi de foc, la care sunt înhămaţi doi cai albi înaripaţi. În cer aleargă printre nori, urmăreşte diavolii pe care îi tună, fulgeră şi îi trăsneşte cu biciul de foc. Pentru a nu distruge lumea, Dumnezeu mâna dreaptă i-a luat, piciorul drept i l-a scurtat, înjumătăţindu-i astfel puterile. Sântilie este îndrăgit, dar şi temut de popor, tocmai de aceea ziua lui este ţinută cu mare cinste, se arată în comunicatul organizatorilor.