Home » Cultură » Premierele cinematografice ale ultimului weekend din iunie

Premierele cinematografice ale ultimului weekend din iunie

Premierele cinematografice ale ultimului weekend din iunie
Publicat: 30.06.2018
Lirism natural, sarcasm şi aventură în variante pentru oameni mari şi pentru copii sunt mizele premierelor cinematografice găzduite de sălile româneşti la finalul lunii iunie.

Patru pelicule debutează pe ecranele româneşti în ultimele zile ale lunii iunie. Două dintre acestea sunt producţii franţuzeşti, care pornesc în direcţii opuse pe urmele reîntâlnirii cu publicul, fiind vorba despre un documentar care atinge natural note lirice şi despre o frescă sarcastică a patriotismului cu tentă comercială. Un altul este o peliculă de aventuri pasionantă, care măreşte miza unei producţii cu carteluri de traficanţi până la nivelul atacului terorist. Şi, în cele din urmă, românii scot pe marile ecrane un film pentru copii, scrie Mediafax.

Documentarul „Chipuri, locuri/ Visages villages” este una dintre cele mai surprinzătoare producţii cinematografice din ultimii ani. Un film care urmăreşte călătoria în care regizoarea Agnès Varda şi fotograful JR străbat Franţa pentru a-şi încheia parcursul pe malul lacului Geneva. Un film care propune o viziune directă şi emoţionantă asupra unui tip de artist special. Nu avem de-a face cu mitologizări ori secvenţe care să contribuie la cultul personalităţii lui Varda, una dintre cineastele esenţiale pentru Noul Val Francez din anii ’60. Documentarul propune imaginea artistului care face legătura între oameni, între poveştile francezilor simpli de la ţară şi arată cât de naturală poate să fie legătura dintre artă şi cei care sunt ignoraţi de obicei de demersurile obsedate de nuanţe şi meşteşug.

Trailerul filmului poate fi văzut aici:


 

Tot din Franţa vine şi „La revedere acolo sus/ Au revoir là-haut”, ecranizarea unui roman picaresc de succes semnat de Pierre Lemaitre. Doi foşti soldaţi francezi care au scăpat din tranşeele Primului Război Mondial pun la cale o escrocherie care să transforme în bani faptul că patriotismul a ajuns la modă după drama conflagraţiei din prima parte a secolului XX. Regizor este Albert Dupontel, care a avut la dispoziţie 20 de milioane de dolari pentru a realiza scenele impresionante de luptă şi vertijul sarcastic al societăţii din anii ’20.

Trailerul poate fi văzut aici

Cu „Sicario 2: Soldado/ Sicario: Day of the Soldado”, lupta fără reguli din producţia care a pus o nuanţă cool şi întunecată pe genul filmului de aventuri este dusă la un nou nivel, odată cu transformarea vânătorului de traficanţi în rebel faţă de ordinele oficialităţilor. Primul film, care îl avea ca protagonist pe Benicio Del Toro în rolul asasinului care rezolvă cele mai neplăcute treburi guvernamentale, era regizat de Denis Villeneuve („Arrival”, „Blade Runner 2049”, „Prisoners” şi „Incendies”) şi a ieşit o dramă obsedantă cu violenţă şi împuşcături. De data aceasta, viziunea regizorală îi aparţine lui Stefano Sollima, care aduce pe ecrane o istorie adaptată obsesiilor guvernului de azi, graniţa cu Mexicul şi ameninţarea teroristă.

Cum arată se poate vedea aici

Filmul românesc al finalului de săptămână este dedicat copiilor. Un gen mai rar abordat de cinematografia autohtonă în ultimii ani, „Străjerii” este o ambiţie a directorului de imagine Liviu Marghidan şi a actorilor Florentina Ţilea, Vasile Calofir şi Ana Maria Moldovan de a reanima producţiile româneşti dedicate copiilor. Echipa a urcat pe munte cu o gaşcă de copii şi ceea ce se vede pe ecran e o aventură potrivită pentru spectatorii mici, de la 4 la 12 ani.

Povestea sună astfel:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase