O carte pe zi: „În căutarea unui destin”, de Jojo Moyes
La baza scrierii stă o poveste adevărată, petrecută în iulie 1946, îndată după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Din Australia au plecat spre Anglia, la bordul unui portavion, şase sute cincizeci şi cinci de mirese pentru a-şi întâlni bărbaţii cu care se căsătoriseră în timpul războiului (soldaţi britanici încartiruiţi în Australia). Fireşte, pe lângă ele mai erau pe vas o mie de soldaţi şi mult armament. „Nava britanică Victoria avea aproape două sute cincizeci de metri lungime şi cântărea douăzeci şi trei de mii de tone, cuprinzând nouă nivele sub puntea de decolare şi încă patru punţi deasupra. Chiar şi fără cabinele create special pentru mirese, vasul ar fi putut adăposti în pântecele său uriaş aproape două sute de încăperi, depozite şi compartimente, egale, poate, ca mărime, cu câteva magazine universale ori blocuri de lux. Sau chiar cu câteva hambare uriaşe, în funcţie de locul din care proveneau miresele. Numai hangarele, unde erau cazate, hrănite şi distrate cele mai multe dintre femei, măsurau aproape o sută şaizeci şi cinci de metri lungime şi erau situate pe acelaşi nivel cu cantinele, băile, dormitorul căpitanului şi cel puţin paisprezece magazii de mărimi considerabile”.
Fireşte că la un număr atât de mare de oameni fuseseră luate măsuri speciale pentru ca bărbaţi şi femeile să nu interacţioneze mai mult decâr le-ar fi fost permis. Călătoria nu este pentru toate miresele la fel, unele nu vor mai fi ajunge la destinaţie fiind respinse de soţii lor, marcate ca nedorite şi coborâte de pe vas. Unele dintre mirese nu-şi mai văzuseră soţii de câţiva ani, altele îi văzuseră o noapte sau două şi riscurile ca situaţia relaţiei dintre ei să se fi schimbat radical erau enorme.
Romanul are în centru patru dintre miresele îmbarcate – Margaret, Avice, Jean şi Frances – venite din mediii sociale diferite, care nimeresc în aceeaşi cabină. Călătorie le va marca destinele în mod diferit. Maggie este însărcinată şi preocupată să ajungă o mamă mai bună decât fusese a ei, care o abandonase; îşi luase cu ea şi o căţeluşă bătrână, deşi îi era interzis. Jean are şaisprezece ani, e rebelă, imatură, indiscretă şi nu prea ştie carte (învaţă în timpul călătoriei). Avice e o tânără răsfăţată şi snoabă care crede că merită din start tot ce e mai bun. Frances a fost soră medicală, îşi oferă şi pe portavion serviciile şi pentru ea călătoria e un scop în sine. Călătorie de şase săptămâni în timpul căreia se vor amesteca teama, nerăbdarea, iritarea şi plictisul, iar pentru unele dintre mirese va sfârşi cu un dezastru. Cele patru vor ajunge la o relaţie în care vor şti să se bazeze una pe cealaltă.
Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor „Înainte să te cunosc”, „După ce te-am pierdut”, „Fata pe care ai lăsat-o în urmă”, „Ultima scrisoare de dragoste” şi „Un bărbat şi o femeie” – toate apărute la aceeaşi editură Litera.
Jojo Moyes – „În căutarea unui destin”. Editura Litera, colecţia Blue Moon. Traducere din limba engleză de Ana Dragomirescu. 492 pag.