Prinţul Charles, oaspetele Institutului Cultural Român din Londra
Prinţul moştenitor Charles al Marii Britanii a vrut să vadă cele 36 de lucrări pe care le-a oferit Institutului Cultural Român de la Londra pentru a fi prezentate în expoziţia ce face parte din proiectul „Grădina Marii Uniri”. Expoziţia cuprinde lucrări semnate de 36 de artişti din Statele Unite ale Americii, Australia, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Elveţia şi Turcia.
Oaspetele a fost întâmpinat de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, şi de directorul ICR Londra, Dorian Branea. Împreună cu ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, la eveniment au participat şi reprezentanţii Addison Publications, Sir Nicholas Pearson şi Lady Henrietta Pearson, iniţiatorii expoziţiei şi ai albumului care a inspirat-o, scrie Mediafax.
Potrivit ICR, printre invitaţi s-au numărat o parte dintre cei 36 de artişti din întreaga lume care semnează cele 124 de acuarele, personalităţi ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi diplomaţi şi diplomaţi culturali afiliaţi misiunilor româneşti din Londra şi parteneri ai acestora.
Pasionat de botanică, Charles a militat pentru păstrarea şi înregistrarea speciilor botanice din ţara noastră într-un album de lux, pentru a fixa pictural bogăţia naturală a României. Cele 124 de planşe selectate pentru volumul final au fost alese de John Akeroyd, autoritate în domeniul plantelor europene. Akeroyd, împreună cu Helen Allen, artistă şi directoare a Şcolii de Artă Botanică din cadrul Chelsea Physic Garden, a însoţit grupul de pictori în România. Artiştii au făcut vizite de documentare şi creaţie în România de-a lungul a şapte ani, cu sprijinul Fundaţiei Prinţului de Wales.