O carte pe zi: „Linked – noua ştiinţă a reţelelor”, de Albert-László Barabási. ”Deşi societatea noastră este enormă, putem naviga uşor prin ea”
Prezentăm astăzi o carte care nu se adresează specialiştilor în computere şi reţele (deşi şi aceştia pot fi interesaţi să afle cum le sunt sintetizate cunoştinţele), ci publicului larg, puţin sau deloc familiarizat cu ştiinţa reţelelor şi mai ales tinerilor care vor şi pot descoperi ceva în acest domeniu nou şi atât de surprinzător. Editura timişoreană a avut o idee excelentă să o traducă. Pe coperta cărţii pe care o prezentăm scrie, sub titlu: „Despre cum orice lucru este conectat cu oricare altul şi ce reprezintă asta pentru afaceri, ştiinţă şi viaţă cotidiană. Interesant, dar poate încă nu suficient de clar”.
Atunci să adăugăm că autorul precizează scopul acestei cărţi: să ne facă să gândim în termeni de reţele; ne vorbeşte despre modul în care se constituie reţelele, cum arată şi cum evoluează ele. Încât să descoperim la final o perspectivă nouă: abordarea naturii, a societăţii şi a mediului de afaceri prin prisma reţelelor, un cadru nou pentru înţelegerea unor probleme esenţiale, de la democraţie la vulnerabilitatea internetului şi răspândirea viruşilor letali.
Puteţi citi aici un interviu dat pentru Descopera de Albert-László Barabási
Pentru că reţelele sunt peste tot. Asta vrea să spună, de pildă, că putem relaţiona cu oricare dintre cele şase, şapte miliarde de oameni, că între noi există „şase grade de separare” (termenul a fost dat de John Guare într-o piesă din 1991). Mai precis, se poate ajunge la orice persoană din lume prin cel mult alte cinci persoane, dintre care una este o cunoştinţă personală a sa, adică poate stabili legături cu persoana respectivă exclusiv pe baza relaţiilor sale personale. „Ceea ce ne sugerează că, deşi societatea noastră este enormă, putem naviga uşor prin ea dacă urmărim reţeaua de cunoştinţe care leagă oamenii între ei: o reţea de şase miliarde de noduri în care oricare două au, în medie, şase legături între ele”. Nu mai trebuie să fim surprinşi că există o legătură între oricare două persoane de pe mapamond! Altfel spus, trăim într-o lume mică.
De aici la legarea între ele a tuturor informaţiilor existente în toate calculatoarele lumii a fost un pas. Iar când a fost făcut, a apărut World Wide Web, reţeaua virtuală ale cărei noduri sunt pagini web care conţin ştiri, filme, cărţi, hărţi, fotografii, reţete etc.
Albert-László Barabási este poate cel mai cunoscut om de ştiinţă maghiar din zilele noastre, cercetător în domeniul teoriei reţelelor, expert al teoriei haosului. Numele lui figurează printre cei mai citaţi zece fizicieni ai lumii. Scriu editorii de la Brumar: „Inovator al noii ştiinţe a reţelelor – de la cele formate de celule, la World Wide Web sau la cele sociale -, Albert László Barabási este, în momentul de faţă, unul dintre cei mai titraţi cercetători născuţi în România. A intrigat biologii, a supărat sociologii şi i-a provocat pe economişti. Până la un punct, când toţi au recunoscut importanţa ideilor sale şi, implicit, genialitatea intuiţiei lui. A urmat apoi consacrarea, succesul. Cei de la Popular Science au spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired – că ştie şi pe unde călcăm. Lucrările sale despre reţelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicaţii şi instituţii media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, până la BBC sau CNN”.
Lumea întreagă este, prin urmare, o poveste a interrelaţionărilor, iar „Linked” porneşte de la această ipoteză că apropierea dintre ceva şi altceva este foarte strânsă. Există legături între noi toţi, între tot ce cunoaştem şi ce nu cunoaştem încă. Suntem parte din reţele pornind de la nivel celular până la nivel global.
Albert-László Barabási – „Linked – noua ştiinţă a reţelelor”. Editura Brumar. Traducere de Marius Cosmeanu. 314 pag.