Să precizăm mai întâi câteva lucruri despre autor. Yanis Varoufakis, născut la Atena în 1961, este profesor de economie la Universitatea din Atena, a mai predat la mai multe universităţi britanice şi australiene, a fost mebru al Parlamentului elen, din partea partidului de stânga Syriza, şi ministru de Finanţe vreme de şase luni în guvernul Tsipras. Cartea de faţă a apărut în 2011 şi a fost considerată cel mai cuprinzător ghid al crizei economice contemporane, scrie Mediafax.
Analizând criza din 2008-2009, Varoufakis ajunge la concluzia că oricând ea se poate repeta, întrucât „criza este în noi”. În ipoteza autorului grec, financializarea, lipsa de reglementare a activităţii bancare şi globalizarea nu sunt cauze ale crizei, cum s-a spus mai mereu, ci fenomene care o însoţesc, adevărata cauză fiind apariţia „Minotaurului global”, proces iscat după criza din anii ’70, când a luat sfârşit paritatea aur-dolar. În acei ani, „autorităţile americane au hotărât ca propriile deficite comerciale şi bugetare să fie finanţate nu atât prin efortul propriu, ci prin banii sosiţi din toate zările lumii. Astfel, s-a construit un «monstru economic»” (Paul Dobrescu, în prefaţă).
„Până nu se naşte un mecanism global de reciclare a surplusului, din cenuşa Minotaurului, care să-l înlocuiască, lumea va rămâne un loc mesigur şi deprimant” – este concluzia economistului. În postscriptumul la noua ediţie din 2013, Varoufakis constată că un nou mecanism nu a fost încă inventat, că lumea bâjbâie şi că probabil Statele Unite vor trebui din nou să furnizeze mecanismul aşteptat. Dar, în egală măsură, mai spune el, „semnele sunt de rău augur. Niciodată nu au fost atât de mulţi oameni puternici care să înţeleagă atât de puţin de ce are nevoie economia mondială pentru a se redresa. Singura noastră speranţă este că istoria creează adesea noi posibilităţi într-o vreme în care nu pare să existe niciuna”.
Yanis Varoufakis – „Minotaurul global. America, Europa şi viitorul economiei globale”. Editura comunicare.ro. Prefaţă de Paul Dobrescu. Traducere din limba engleză de Veronica Tomescu. 304 pag.