Academia de film american i-a eliminat pe Bill Cosby şi Roman Polanski din rândul membrilor

07 05. 2018, 13:00
„Consiliul guvernatorilor din Academia de arte şi ştiinţe ale cinematografiei s-a reunit, marţi, şi a votat pentru eliminarea actorului Bill Cosby şi a regizorului Roman Polanski din rândul membrilor săi, în acord cu noile norme de bună conduită”, a explicat instituţia într-un comunicat.
 
„Consiliul continuă să încurajeze normele etice care impun membrilor să se conformeze valorilor sale, acelea de a respecta demnitatea umană”, potrivit aceluiaşi comunicat.
 
Academia de film americană a adoptat, în decembrie 2017, un nou cod de conduită, destinat prevenirii hărţuirii sexuale în industrie.
 
În vârstă de 80 de ani, Bill Cosby, era adorat de publicul mondial pentru personajul tatălui ideal pe care l-a interpretat în serialul „Cosby Show”. Săptămâna trecută, el a fost găsit vinovat de agresarea sexuală, în 2004, a fostei jucătoare de baschet Andrea Constand. El riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare, sentinţa sa urmând să fie pronunţată în maximum trei luni.
 
Zeci de femei l-au acuzat pe actorul american de abuzuri sexuale, iar unele fapte datează din urmă cu peste trei decenii.
 
Actorul şi producătorul Bill Cosby a fost eliminat şi din Academia de televiziune americană, iar instituţii prestigioase, precum universităţile Yale şi Temple, i-au retras diverse distincţii pe care i le acordaseră.
 
Procesul lui Bill Cosby a fost primul al unui star de la izbucnirea scandalului Harvey Weinstein şi crearea mişcării #MeToo, care militează pentru apărarea victimelor abuzurilor sexuale.
 
Camille Cosby, soţia de peste 50 de ani a fostei vedete de televiziune, a continuat să îl apere pe acesta şi a declarat, joi, într-un comunicat că soţul său este o victimă.
 
În 1977, cineastul polonez Roman Polanski a fost găsit vinovat de coruperea unei minore, după ce a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, pe atunci în vârstă de 13 ani. Doar această acuzaţie i-a fost adusă, după încheierea unui acord amiabil cu procuratura.
 
Iniţial, Polanski a fost acuzat, printre altele, şi de violarea unei minore de 13 ani, aflată sub influenţa stupefiantelor.
 
Polanski a fugit din SUA, după ce judecătorul care se ocupa de cazul său şi-a schimbat poziţia, cineastul riscând o pedeapsă mult mai dură decât cea prevăzută după încheierea acordului. Şi în prezent, procuratura americană încearcă să îl aducă în SUA pentru a-şi ispăşi pedeapsa, informează Mediafax.
 
Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.
 
În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Şi Eu”, n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.
 
În urma scandalului, mai multe alte vedete şi personalităţi din industrie au fost acuzate de diverse abuzuri sexuale, printre acestea numărându-se actorii Kevin Spacey şi Dustin Hoffman.
 
Academia de film americană l-a eliminat din rândul membrilor săi şi pe Harvey Weinstein, în octombrie 2017.
 
Înaintea acestuia, un singur alt membru a fost eliminat, pentru difuzarea ilegală a unor DVD-uri cu filme nominalizate la premiile Oscar.
 
De asemenea, preşedintele Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), John Bailey, a fost subiectul unei anchete interne privind hărţuirea sexuală, dar rezultatele acesteia au indicat că nu se face vinovat de o astfel de faptă.
 
John Bailey, director de imagine, în vârstă de 75 de ani, prezidează venerabila instituţie din august 2007, având un mandat de patru ani. În februarie, în timpul dejunului nominalizaţilor la Oscar de anul acesta, Bailey a declarat cu fermitate că Academia „se reinventează” şi că Hollywood-ul este pe cale „împingă în uitare, cu lovituri de ciocan, patul fosilizat al celor mai grave abuzuri ale sale”.