O carte pe zi: „Umblând printre morminte”, de Lawrence Block, unul dintre cei mai buni scriitori de romane poliţiste
Cu greu s-ar fi putut depăşi impactul precedentului roman al lui Lawrence Block, „Dans la abator”, dar iată că a fost depăşit – afirma un comentator la apariţia cărţii de faţă. „O acţiune tensionată, o scriitură expresivă şi personaje neobişnuite şi cât se poate de reale, cu defecte şi disperări. Nu-i o carte pentru cei slabi de înger!”. Cum să nu te laşi ademenit/incitat de un asemenea comentariu, scrie Mediafax.
Editorii prezintă succint acţiunea noului roman: New York. Soţia unui traficant de droguri este răpită de doi necunoscuţi. Matt Scudder, fost poliţist, actual detectiv privat care a renunţat la alcool, se implică în caz. Primind ajutor din surse neaşteptate, începe să strângă laţul în jurul răufăcătorilor. Numai umblând printre morminte poate să găsească soluţia cazului şi să salveze viaţa unei femei nevinovate.
Foto: Mediafax
Fireşte, desfăşurarea e cu mult mai complicată, cu personaje memorabile şi convingătoare, o poveste despre vicii şi lupta cu ele, cu mistere şi dezlegări neprevăzute, toate mânuite admirabil de un maestru al thrillerului.
Un roman excelent scris, excelent tradus.
Pentru puţinii, probabil, care încă nu ştiu, Lawrence Block este unul dintre cei mai mari scriitori americani de romane poliţiste. Născut în 1938, este cunoscut îndeosebi pentru seriile de personaj „Matt Scudder” (un detectiv privat care se luptă cu alcoolismul) şi „Bernie Rhodenbarr” (un hoţ gentleman). A fost nominalizat de numeroase ori la premiile Anthony, Edgar şi Shamus, care i-au şi fost decernate la zece ediţii. Este Mare Maestru al Mystery Writers of America, Grand Maitre du Roman Noir în Franţa şi a primit Diamond Dagger pentru întreaga operă din partea Crime Writers Association din Marea Britanie.
Romanul de faţă a inspirat, în 2014, un film cu acelaşi titlu, cu Liam Neeson în rolul principal.
Lawrence Block – „Umblând printre morminte”. Crime Scene Press. Seria „Matt Scudder”. Traducere din limba engleză şi note de Mircea Pricăjan. 350 pag.
Citeşte şi 5 români născuţi în 1918, sărbătoriţi la MAI