Până pe 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco şi Institutul Balassi din Bucureşti vor rula peste 15 filme pe teme politice actuale, propuse, nominalizate sau câştigătoare la galele Oscar, Cannes şi Sundance, potrivit Mediafax.
„În întuneric/ In The Fade”, de Fatih Akin, un film bulversant, premiat la Cannes şi Globurile de Aur, face publicul părtaş la drama unei femei (Diane Kruger) care îşi doreşte să se facă dreptate în cazul uciderii fiului şi soţului ei kurd într-un atac cu bombă.
Lungmetrajul „În întuneric/ In The Fade” va fi distribuit în cinematografele din România de Independenţa Film din 20 aprilie.
Şapte filme noi, puternice şi apreciate la cele mai importante festivaluri, vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2018. Printre acestea se numără şi documentarul nominalizat la Sundance în secţiunea World Cinema „The Cleaners”, de Moritz Riesewieck şi Hans Block, o incursiune în lumea celor care sunt contractaţi să filtreze şi să elimine conţinutul nepotrivit publicat pe internet. Proiecţia va fi urmată de dezbaterea intitulată „Mediul online şi interacţiunea sa cu politicul: influenţă, cenzură şi manipulare”.
Juriul competiţiei din 2018 este format din regizorul Daniel Sandu, jurnalistul Nicolas Don şi Mihai Tudorică, membru fondator al organizaţiei civice #Rezistenţa.
Detalii despre întreaga competiţie Cinepolitica se găsesc pe http://cinepolitica.ro/ro/2018/competitie.
„Un pas în urma serafimilor”, multipremiatul lungmetraj de debut al lui Daniel Sandu, inspirat din experienţa acestuia în seminarul teologic din Roman, va rula în prezenţa regizorului sâmbătă, de la ora 14.50, la Cinema Elvire Popesco, şi va fi urmat de dezbaterea „Politică, compromisuri şi constrângeri în sistemul religios”.
În cadrul parteneriatului cu Festivalul Filmului Francez, la Cinepolitica, în secţiunea Focus Mai ’68, care marchează 50 de ani de la revoltele studenţeşti din Franţa, vor fi prezentate în avanpremieră peliculele „Milou în mai/ Milou en mai” (r. Louis Malle) şi „Să mori la 30 de ani/ Mort à 30 ans” (r. Romain Goupil).
Vineri, începând cu ora 18.00, la Institutul Balassi din Bucureşti vor fi proiectate documentarul „Portavoce” şi scurtmetrajul „Lecţia din Pocreaca” ale trioului de cineaşti debutanţi Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt şi Marcel Schreiter.
„Portavoce” urmăreşte dezvoltarea culturii protestului în România ultimilor ani, prin vocile şi opiniile celor implicaţi, în timp ce „Lecţia din Pocreaca” vorbeşte despre importanţa copacilor în viaţa noastră prin intermediul unei emoţionante lecţii de implicare civică oferită de un învăţător şi elevii săi. Proiecţia scurmetrajului va fi urmată de un scurt „Q & A” cu echipa campaniei de păduri a Greenpeace România.
„Interpretul/ The Interpreter” (r. Martin Sulik), un „road movie” dulce-amărui ce îi are în rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel şi charismaticul actor austriac Peter Simonischek („Toni Erdmann”), va închide Cinepolitica 2018. Proiecţia va avea loc duminică, de la ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.
Programul complet al festivalului este disponibil pe http://cinepolitica.ro/ro/2018/program.
Pentru proiecţiile de la Cinema Elvire Popesco biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete, precum şi online, de pe eventbook.ro: https://eventbook.ro/program/cinepolitica-2018.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).