Proiect european de 5 milioane de euro pentru modernizarea unui sit antic din judeţul Cluj

06 04. 2018, 13:00

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că lucrările de modernizare a castrului roman vor dura maxim patru ani.

”Am semnat contractul de finanţare pentru modernizarea castrului roman Potaissa cu Agenţia Regională de Dezvoltare Nord – Vest, valoarea acestuia fiind de aproape 5 milioane de euro. Castrul de la Potaissa a găzduit în perioada romană Legiunea a V-a Macedonica, iar obiectivul va fi introdus în circuitul turistic al Turzii, urmând să se nască un nou mare brand al municipiului, alături de Salina Turda. Estimăm că lucrările de modernizare vor dura maximum patru ani”, a spus Matei.

Potrivit acestuia, proiectul prevede amenajarea şi marcarea la suprafaţă a principalele drumuri din interiorul castrului (Via Pretoria, Via Principalis, Via Decumana) şi va fi recreat circuitul perimetral (Via Sagularis), care va permite atât vizitarea castrului, cât şi monitorizarea/întreţinerea obiectivului, scrie Mediafax.

”Pe circuitul de vizitare se vor crea locuri de odihnă prevăzute cu bănci, pubele, cişmele cu apă potabilă şi se vor amplasa panouri informative, cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică şi indicatoare de traseu, în puncte cheie ale drumurilor romane şi în zonele de intersecţie ale acestora. Se va realiza delimitarea şi valorizarea castrului ca obiectiv turistic”, a explicat primarul Turzii.

Cristian Matei a subliniat că acţiunile de cercetare pentru obiectivele afectate de intervenţii – Palestra, Via Pretoria, Via Principalis, Via Sagularis, Porta Decumana, Porta Principalis Dextra, Porta Principalis Sinistra, Thermae, bastioane), care vor fi realizate conform specificaţiilor istoricilor şi experţilor restauratori, vor include cercetări arheologice preventive şi în stratul vegetal.

Castrul roman de la Potaissa a fost construit în anul 168 pe o suprafaţă de peste 23 de hectare, avea ziduri din piatră şi mortar cu o grosime de 1,7 – 2 m şi putea adăposti 5.000 de militari. Castrul este înscris în lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii.