Home » Cultură » O carte pe zi: „Mandarina”, de Răzvan Petrescu. ”Nu-ţi vine să crezi că poate exista atâta libertate de gândire şi de expresie într-un alineat”

O carte pe zi: „Mandarina”, de Răzvan Petrescu. ”Nu-ţi vine să crezi că poate exista atâta libertate de gândire şi de expresie într-un alineat”

Publicat: 04.04.2018
Criticul literar Daniel Cristea-Enache spunea în urmă cu câţiva ani: "Citindu-l pe Răzvan Petrescu, nu-ţi vine să crezi că poate exista atâta libertate de gândire şi de expresie într-un alineat".

O demonstrează şi cel mai recent volum al celui despre care se spune că este unul dintre cei mai valoroşi scriitori români de proză scurtă, scrie Mediafax.

„Un scriitor de succes” – ziaristul lingău, cum sunt atâţia în jur, care laudă potentaţii zilei, le aduce osanale şi le justifică orice acţiuni perverse şi contrare bunului simţ, doar pentru bunăstarea personală; „Stop!” – lucrătorul la Securitate care ajunge să suspecteze mesaje cifrate în partiturile muzicale clasice; „Masa de biliard” – fostul deţinut politic care îşi reîntâlneşte torţionarul şi-l asasinează; „Sacrificiul” – interviu cu un fost torţionar care susţine că acţiunile sale au fost umanitare, ba chiar le aducea deţinuţilor la prânz câte o mandarină etc. „Schaffhausen” – o extraordinară scurtă istorie a vieţii în comunism, văzută prin ochii unui copil, sau jocurile copilăriei, în „Tapiserie”, tot în comunism. Dar şi alte povestiri care n-au nicio legătură cu comunismul.

Douăzeci de povestiri în majoritate cu final neaşteptat, impecabil scrise. În majoritate, cum s-a şi spus, „elegii autobiografice despre speranţe înşelate, satire livrate la adresă, parabole biblice răstălmăcite clinic” (Alex Budac), povestiri tragi-comice în general, despre o lume diformă, mustind de umor, de ironie şi de metafore. Povestiri despre autorul însuşi, dar şi despre noi toţi, cititorul, mai ales cel vârstnic, regăsindu-şi viaţa în întâmplările trăite de personajele cărţii, cum s-a petrecut cu autorul acestei prezentări. Toate subiectele povestirilor l-au preocupat pe Răzvan Petrescu în ultimele decenii, dar aici pare să fi atins desăvârşirea. Un autor care preferă să scrie proză scurtă pentru că, după cum declară, se potriveşte stilului lui, rapid şi percutant.

Cam acesta e noul volum de proze scurte al celui despre care se spune insistent că este unul dintre cei mai valoroşi scriitori contemporani români de proză scurtă, Răzvan Petrescu.

Citiţi „Mandarina”, satisfacţiile sunt garantate! Atenţie, însă: prima povestire, „Fetiţa cu chibrituri”, este atât de densă în referiri culturale, solicită cititorului atâta atenţie şi concentrare, încât poate fi o capcană pentru oricine se aşteaptă la o lectură facilă. Dar când aţi răzbit acest text (în mod cert aşezat primul în mod intenţionat), câte minunăţii vă aşteaptă…

Răzvan Petrescu – „Mandarina”. Curtea Veche Publishing. 286 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase