Home » Cultură » Booktuberii români, tinerii care au făcut cărţile să fie ”cool” pe Internet: ”Absolut orice inovaţie, ori pas important al omenirii, fie el bun sau rău, a avut o oarecare legătură cu literatura”

Booktuberii români, tinerii care au făcut cărţile să fie ”cool” pe Internet: ”Absolut orice inovaţie, ori pas important al omenirii, fie el bun sau rău, a avut o oarecare legătură cu literatura”

Publicat: 22.03.2018
O nouă ediţia a Final Frontier, singurul târg de carte SF&Fantasy din ţară, va avea loc în acest weekend, 24- 25 martie, în Capitală. Ajuns la a şaptea ediţie, târgul este un prilej pentru pasionaţii de SF&Fantasy şi nu numai să îşi îmbogăţească bibliotecile cu ultimele apariţii din domeniu, dar pot participa la diverse evenimente ce vor avea loc în cadrul târgului, unul dintre ele fiind un atelier de realitate virtuală. Totodată, pentru prima dată la târg, cinci dintre booktuberii români vor răspunde la întrebările vizitatorilor legate de recenziile de carte pe care ei le fac pe canalele lor de youtube.

Booktuberi sunt o comunitate a oamenilor pasionaţi să citească care, prin recenziile pe care le fac, încearcă să arate video lumea minunată a cărţilor în propriul stil.

Cei care fac BookTube în România sunt în general tineri care, în viaţa de zi cu zi, au joburi care nu au neapărat legătură cu literatura, sunt studenţi sau chiar elevi. La ediţia din acest an a Final Frontier vor vorbi booktuberii Irina Citeste, Cristina Boncea, Daria Prietena cu Cartile, Bookinista08 şi Dor de lectura. Irina Citeşte, pe numele ei real Irina Stoica, este filolog de profesie. Cristina Boncea este studentă şi scriitoare. Daria Prietena cu Cartile este unul dintre cele mai tinere personaje din lumea booktuberilor români, are 12 ani şi este elevă. Loredana (Bookinista08) este traducător, iar Lucian (Dor de lectură) lucrează la o firmă de consultanţă. Descopera.ro i-a luat la întrebări despre ei, BookTube, cărţi şi nu numai, iar răspunsurile lor le puteţi găsi mai jos.

Cum v-a venit ideea să faceţi BookTube?

Cristina Boncea: Când aveam treisprezece ani deţineam deja un blog de cărţi şi mi-a venit ideea de a face o recenzie video la unul dintre romanele Cristinei Nemerovschi. Am abandonat acel proiect fiindcă nimeni altcineva nu se preocupa în acea perioadă de booktubing, însă am revenit la el în anul 2015, fiind inspirată de grupul celor cinci care au înfiinţat Cartepidemia. Perioada a coincis cu data publicării primului meu roman, Octopussy, aşa că m-am gândit că ar fi un adaos convenabil ca promovare, alături de site-ul meu oficial.

Daria prietena cu cartile: Pur şi simplu voiam să vorbesc cu cineva despre cărţile pe care le citeam.

Irina Citeste: Canalul meu a pornit ca o extensie a blogului – de ceva vreme scriam pe blog doar despre cărţi şi începusem, uşor-uşor, să descopăr BookTube-ul din străinătate. M-am întrebat câteva luni “cum ar fi dacă?”, până când am înregistrat pentru prima dată. După aceea a fost foarte simplu.

Loredana / Bookinista08: Ideea a căpătat contur în decurs de câteva luni, fiindcă mi-am făcut cu greu curaj să mă expun într-un asemenea mod în faţa lumii întregi. Dar tot urmăream, şi urmăresc în continuare, câteva persoane dragi din SUA, Regatul Unit şi Australia, care fac BookTube, şi mi-am spus: dar oare ce se va întâmpla dacă mă apuc şi eu de BookTube? Am crezut sincer, şi am avut dreptate, că pot stabili aşa o legătură mult mai sinceră şi mai directă cu iubitorii de lectură de pretutindeni, decât prin scris.

Dor de lectura: Da, e o poveste pe care o relatez cu plăcere deoarece mereu îmi aduce un zâmbet pe chip când mă gândesc la acest lucru. După ce am comandat un pachet de cărţi la mâna a doua a autorului meu favorit, Stephen King, de la o doamnă din Cluj, am fost sunat de aceasta să fiu informat de starea cărţilor şi să negociem preţul. Din una în alta am aflat că şi dânsa e fan King, aşa că în loc să discutăm afaceri, am început să vorbim despre cărţi şi ce ne place la acest autor, să împărtăşim păreri etc. După mai multe zile în care efectiv vorbeam la telefon despre diferite cărţi a vrut să ştie despre ce este vorba în noua carte a lui King „Dr. Sleep”. Lovit de o inspiraţie de moment, am hotărât brusc să vorbesc despre acestă carte şi predecesoarea acesteia „Shining” într-un clip pe care sa îl postez pe Youtube. Am încropit rapid un intro şi am filmat cu telefonul mobil, am postat şi am aşteptat. Iniţial, clipul trebuia să fie urmărit doar de persoana în cauză, dar vizualizările creşteau constant depăşind 100, ceea ce pentru mine la vremea respectivă a fost mai mult decat incredibil.

Cu ce vă ocupaţi în viaţa de zi cu zi în afară de BookTube?

Cristina Boncea (foto jos): Sunt studentă în anul I la Facultatea de Filosofie şi, recent, am obţinut un certificat de traducător en-ro pe literatură, deci plănuiesc să-mi extind activitatea şi în domeniul traducerilor literare. Pe lângă asta, sunt scriitoare la editura Herg Benet.

Daria: Elevă, dar prefer artist în devenire.

Irina Citeste: Adesea BookTuber-ii nu au nicio treabă cu lumea literară în viaţa lor de zi cu zi, dar eu sunt o excepţie. Filolog de formaţie şi de meserie, mă împart între cercetare în lingvistică, proiecte literare şi, mai nou, traduceri.

Bookinista08: În viaţa de zi cu zi, sunt înconjurată tot de cuvinte. Dar scrise. Lucrez ca traducător autorizat pe engleză şi franceză, pe cont propriu. Freelancer şi-n spirit, şi-n carieră. 

Dor de lectura: În viaţa de zi cu zi sunt fie un curajos explorator spaţial, fie un prinţ blestemat ce încercă să readucă pacea poporului său, ori chiar unul din membri grupului „Clubul rataţilor” ce încercă cu disperare să scape lumea de un diabolic clown dansator. Când mă plictisesc de toate aceste aventuri mă relaxez întocmind acte pentru Sănătate şi securitate în muncă şi Situaţii de urgenţă pentru o firma de consultanţă.

De când faceţi BookTube şi la câţi subscribers aţi ajuns?

Cristina Boncea: Primul meu videoclip a fost postat pe data de 4 ianuarie 2015, iar în prezent am 4.152 de abonaţi.

Daria: Un an şi câteva luni, am ajuns să am peste 9000 de oameni în familia mea de prieteni ai cărţilor.

Irina citeste: Canalul meu a împlinit recent 4 ani, timp în care ne-am strâns mai bine de 8000. Sunt multe domenii în care creşterea e mult mai rapidă, dar, pentru comunitatea de carte, încă mi se pare incredibil. Când am început mă gândeam că nici la 100 de abonaţi nu o să ajung, iar acum suntem 8000. Opt mii!

Bookinista08: BookTube fac deja cam de un an, şi spun „cam” fiindcă am avut o pauză de aproximativ trei luni în vara lui 2017. Ştiţi cum e, crize existenţiale, oare merge, nu merge, oare sunt bună la aşa ceva, oare am ceva pertinent de spus, oare mai bine tac, etc. Am ajuns momentan la peste 300 de subscriberi, ceea ce mă bucură enorm! N-aş fi visat că lumea va fi interesată de ce am eu de spus. 

Dor de lectura: Trăiesc acestă minunată experienţă de peste un an şi jumătate, în ce priveşte numărul de subscribers prefer să nu mă concentrez asupra acestor lucruri deoarece nu mi se par importante nefiind relevante. Aşa cum am mai spus, aş face acest lucru cu plăcere indiferent dacă am 3 ori 3000 de subscriberi, important este că acestă comunitate există şi e în continuă creştere.

Care este genul cărţilor pe care le abordaţi?

Cristina Boncea: Genul meu literar preferat s-a schimbat oarecum de-a lungul timpului, însă în ultima perioadă am promovat cărţi din domeniul filosofiei şi psihanalizei.

Daria (foto jos)Citesc orice mi se pare interesant, în general romance sau YoungAdult.

Irina citeste: Îmi place să cred că ce îi ţine pe oameni alături de mine e tocmai faptul că citesc foarte divers. Într-un wrap-up (scurte recenzii ale cărţilor citite într-o lună), se întâmplă des să prezint o carte de copii, una de ficţiune literară, un roman grafic, etc. Am început să am autori spre care gravitez, dar îmi place să explorez. În principal însă, aş spune că mă îndrept spre aşa-numitul “literary fiction” – cărţi despre oameni (aparent) normali, în vremuri obişnuite, dar cu trăiri aparte.

Bookinista08: Îmi place să mix & match! Deşi recunosc că am câteva genuri preferate: ficţiune contemporană, ficţiune istorică şi ficţiune young adult. În rest, din toate câte puţin. Non ficţiune, SF, fantasy, dragoste, etc.

Dor de lectura: Încerc să nu mă îngrădesc într-un gen literar, construindu-mi singur o pereche de „ochelari de cal”, de aceea încerc să diversific genurile cât mai mult, dar cum fiecare are propriile sale preferinte şi eu le am pe ale mele, astfel prefer SF, Horror, Fantasy, Poliţiste şi Noir.

Aţi avut vreo carte pe care v-a fost greu să o prezentaţi?

Cristina Boncea: Presupun că ar fi vorba de recenzia mea la cartea „Suge-o, Ramona!”, cel mai popular videoclip al meu (74k). Greutatea a constat în faptul că am ştiut că va stârni controverse, însă în perioada în care am citit cartea am fost cu adevărat impresionată de ea şi am simţit nevoia să îi iau oarecum apărarea autorului în ochii publicului.

Daria: Uneori, când citesc cărţi care mă lăsa fără suflare, sunt atâtea cuvinte pe care le-aş putea spune despre ea încât le aleg greu pe cele mai potrivite.

Irina citeste: Da, una singură, anume Niveluri de viaţă, de Julian Barnes. Când am făcut Top 10 Cărţi din 2016, era clar că urma să fie pe locul 1. O mai menţionasem pe scurt la început de an, dar după nimeni nu m-a mai auzit vorbind despre ea. Am filmat bucăţica aia de 3 ori şi tot nu am reuşit să fiu foarte coerentă – este o carte subţire, o combinaţie de ficţiune şi non-ficţiune despre oameni care se plimba cu balonul cu aer cald. Dar este şi cartea care pe mine m-a ajutat să iau cea mai importantă decizie din viaţa mea, să îmi dau seama ce vreau de la mine şi de la cei din jur şi să realizez care e impactul pe care îl poate avea literatura.

Bookinista08: Nu-mi vine acum niciun titlu în minte, dar sunt două tipuri de cărţi pe care le prezint cu dificultate: cele pe care le-am adorat, şi îmi vine greu să vorbesc despre ele fiindcă sunt complet subiectivă şi nu vreau să le conturez o imagine greşită, ci una reală, şi cele pe care nu le-am suferit, exact din acelaşi motiv, adică subiectivitatea. Asta e, unele cărţi apasă anumite butoane, şi atunci îmi vine greu să le prezint obiectiv, aşa cum ar trebui.

Dor de lectura: Fiecare carte prezintă propria provocare în care încerci să cuprinzi atât povestea în care spectatorul să îşi facă o idee despre ce este vorba în respectiva carte. Dar, poate ca cel mai dificil este să  prezinţi părţile negative ale unei cărţi deoarece fiecare carte trebuie să aibă atât parţi bune, cât şi părţi mai puţin bune, şi în încercarea mea de a fi cât mai obiectiv trebuie să acord atenţie fiecărui aspect în parte.

Cât de important este ca un om să citească?

Cristina Boncea: Nu cel mai important lucru, sincer. Cititul trebuie să vină ca o pasiune, iar în genere cei pasionaţi de citit sunt şi cei pasionaţi de mintea umană. E important în măsura în care cineva vrea să-şi extindă cunoştinţele cu privire la lume şi oameni, în scop introspectiv, deopotrivă, însă există de asemenea şi alte genuri de experienţe şi activităţi care pot conduce la acelaşi rezultat.

Daria: Depinde de om, unii nu merită toate aventurile şi trăirile minunate pe care le ai când eşti un devorator de cărţi. Cărţile îţi oferă posibilitatea să evadezi, să ai tot ce îţi doreşti şi să te regăseşti în poveştile altora.

Irina citeste (foto jos): Cel mai important! Pe lângă ce am spus mai sus, sunt multe avantaje – şcolăreşte, ştim că ne îmbogăţim vocabularul şi cultura generală. Dar ne îmbogăţim şi imaginaţia, ne dezvoltăm empatia şi învăţăm din experienţele de viaţă ale altora. Da, şi ne şi relaxăm după o zi lungă şi grea.

Bookinista: Extrem de important! Nu contează cât, dar măcar câteva pagini în fiecare zi. Pe lângă faptul că stimulează activitatea cerebrală şi ajută la prevenirea bolii Alzheimer, este o activitate care îţi oferă două beneficii majore: te ajută să evadezi în lumi diverse şi să te relaxezi, imaginându-ţi un univers propriu minţii tale (fiindcă niciodată doi oameni nu citesc aceeaşi carte, deşi cartea e aceeaşi) sau te ajută să reflectezi la propria ta existenţă şi să-ţi sondezi sufletul în profunzime. Ceea ce e fain rău de tot, dar poate fi şi cumplit de înfricoşător!

Dor de lectură: Absolut orice inovaţie, ori pas important al omenirii, fie el bun sau rău, a avut o oarecare legătură cu literatura. Gândiţi-vă la absolut orice eveniment istoric de după inventarea limbajului scris şi veţi vedea că e legat într-un fel sau altul de scris. În religie avem Biblia, Coranul etc. În istorie avem manuscrise cu descrierea bătaliilor şi a faptelor eroice a diferitelor personaje istorice. În ştiinţă avem reviste şi cărţi de studiu, până şi în dictatură avem diferite lecturi de propagandş a ideilor respective („Mein Kampf”).

De ce? Pot fi destule motive pentru care să citeşti dar hai să găsim măcar câteva:

– Nu mai trebuie să aştepţi filmul.

– Să poţi spune colegului de scaun din cinema că ”în carte el murea aici”.

– Să ştii cine este Ilie Moromete când vorbeşte profesoara despre el la ore.

– Să înţelegi de ce sărbătorim ziua de 15 ianuarie.

– Să ştii să faci diferenţa dintre Dracula şi Vlad Ţepeş.

– Să realizezi că cyborg, android şi robot nu sunt unul şi acelaşi lucru.

– Să ştii de ce gloanţele de argint nu omoară vampiri (cine ştie poate într-o zi iţi va folosi acest lucru).

– Să râzi de cei ce spun că Frankenstein era un monstru, când el era doar un doctor.

Câte cărţi citiţi pe lună?

Cristina Boncea: În jur de 3-4.

Daria: Depinde de lună, eu personal mă bazez pe calitate, nu pe cantitate.

Irina citeşte: 4-5, depinde de lună. În decembrie doar am un proiect, “12 Books of Christmas”, în care încerc să citesc 12 cărţi. Anul ăsta va fi al treilea an când îmi voi stabili acest obiectiv – mereu m-am oprit la 10 sau la 11 până acum, aşa ca e musai să reuşesc!

Bookinista08: O medie ar fi de cinci titluri.

Dor de lectura: Nu atât de multe pe cât aş vrea eu, mult prea multe după cum spune soţia.

Ce este pentru voi literatura SF?

Cristina Boncea: Un spaţiu necercetat. Nu m-au atras niciodată poveştile nerealiste, în care există obiecte la care nu mă pot raporta propriu-zis, însă mi-aş dori ca în viitorul apropiat să pătrund totuşi în această lume de care atâţia cititori sunt exaltaţi.

Daria: Un tărâm încă nedescoperit, acoperit de poveşti uimitoare care-mi îngheaţă mintea doar când mă gândesc la ideea lor de bază.

Irina citeste: Un gen literar pe care vreau neapărat să îl explorez mai mult! Recunosc că uneori mă simt puţin intimidată de gen, gândindu-mă că nu o să reuşesc să urmăresc “tehnologia” din spate. Recent, însă, am început să fiu atrasă de spaţiu şi de lumi diferite, aşa că vreau să încerc mai multe. Ceva sugestii?

Bookinista08 (foto jos): Îmi vine în minte un cuvânt foarte frumos din limba engleză: escapism! Asta înseamnă pentru mine literatura SF, în primul rând! Evadare dincolo de graniţele cunoscutului.

Dor de lectura: Din punct de vedere literar este genul ce nu ar trebui să aibă nici un fel de graniţe ori oprelişti, genul unde regula de bază ar trebui să fie „Totul este posibil”. Din punct de vedere personal, literatura SF este puntea prin care am intrat în contact cu foarte multe persoane interesante şi care la rândul lor au contribuit la formarea a ceea ce sunt azi ca individ. Extrapolând, literatura SF este parte integrată din mine.

Topul cărţilor SF preferate?

Cristina Boncea: Cred că am citit o singură carte care se încadrează în acest gen şi aceea ar fi „Carnageland”, de David W. Barbee. Totuşi, o carte scrisă de un autor român contemporan care s-ar încadra în genul SF şi mi-a plăcut foarte tare ar fi „Regii timpului”, de Laura Nureldin.

Daria: Mi-a fost frică să încerc vreun SF până acum, oare sunt pregatită să descopăr scrierile lui Asimov, Herbert, Dick sau Bradbury? (plus mulţiiiiii alţii).

Irina citeste: Pot să menţionez una şi bună? Este vorba despre „Ghidul autostopistului galactic”, de Douglas Adams – o carte SF perfectă pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu genul sau care apreciază umorul britanic, sec, dar atât de spumos în acelaşi timp.

Bookinista08: 

3. Anihilare, de Jeff VanderMeer
2. Un lung drum spre o planetă mică şi furioasă, de Becky Chambers
1. Războiul bătrânilor, de John Scalzi

Dor de lectură: E greu de întocmit un top 3, şi un top 20 ar fi greu, dar dacă e de menţionat 3 cărţi SF ce consider că neaparat ar trebui amintite acestea ar fi: Frank Herbert-Dune ,Dan Simmons- Hyperion, Stephen King-Turnul Întunecat.

Apariţia e-book reader în urmă cu mai mulţi ani a fost considerată de unii o ameninţare pentru cărţile pe hârtie. Astăzi, în 2018, cât de des folosiţi e-book reader-ul? Cât de des ascultaţi audio-books?

Cristina Boncea: Niciodată, din comoditate. Poate suna paradoxal, dar sunt mult mai obişnuită să mă descurc cu formatul fizic al cărţilor decât orice altceva. Nu simt nevoia să schimb acest lucru.

Daria: Din cauza miopiei îmi interzic să citesc cu ajutorul unui E-book, dar mi-aş dori să descopăr experinţa unui Audio-Book.

Irina citeste: E-books nu citesc deloc – citesc pe tabletă sau calculator doar articole şi cărţi de lingvistică. Ce citesc de placere e rezervat aproape în exclusivitate cărţilor în format fizic. De câteva luni mi-am făcut însă şi cont pe Audible, unde pot să ascult, în baza abonamentului, o carte pe lună şi apoi să cumpăr altele, dacă vreau. Aşa am început să mai ascult cărţi de non-ficţiune, unele chiar foarte frumoase.

Bookinista08: Am pierdut definitiv lupta cu audiobook-urile. Am ajuns la concluzia că nu sunt pentru mine. Pot sta în cap, şi tot nu mă pot concentra la ele. Tot cuvântul scris e sfânt. Cât despre e-reader, îl folosesc des. Cam în proporţie egală cu cărţile pe hârtie.

Dor de lectura (foto jos): În ce mă priveşte nu folosesc E-book reader deloc deoarece mi se pare un pic impersonal şi cumva nu reuşesc să creez acea legatură precum cea cu o carte în format fizic. Pentru mine, o carte este mai mult decât o poveste, este o experienţă ce include patru din cele cinci simţuri, vă las pe voi să ghiciţi care. Acelaşi raspuns se aplică şi cărţilor audio.

De ce ar alege oamenii să vă urmărească? 

Cristina Boncea: Sunt o combinaţie de comentarii sarcastice şi la obiect, prezint cărţi mai puţin promovate în spaţiul online din România şi cred că mă descurc suficient de bine în a insufla altora pasiunile mele.

Daria: Nu ştiu, mie nu îmi place canalul meu 🙂 din acest motiv nu mă aşteptam să am succes cu BookTube-ul.

Irina citeste: Wow, cea mai grea întrebare! Să vadă că nu trebuie neapărat să citeşti un gen literar anume? Sau să vadă ca nu toţi BookTuber-ii citesc doar cărţi YA? Sau să îmi vada motanul – am un motan foarte frumos şi foarte negru, deliciul canalului de câteva luni!

Bookinista08: Nu ştiu, oare de ce? O întrebare bună. Fiecare persoană care doreşte să urmărească un booktuber are anumite interese, anumite afinităţi, iar eu nici nu pot începe să le ghicesc. Dar principalul motiv cred că ar fi… faptul că citesc cât mai divers posibil, şi încurajez şi alte persoane să facă la fel. Să iasă din zona de confort pe care şi-au creat-o şi să-şi extindă cât mai mult orizontul cunoaşterii.

Dor de lectura. Eu încă caut răspunsul la „de ce au ales cei ce mă urmăresc deja”. Dacă aflaţi răspunsul vă rog să mă anunţaţi şi pe mine.

Ce aţi câştigat şi cât din BookTube?

Cristina Boncea: Niciodată nu am câştigat bani din BookTube şi, momentan, nu sunt interesată de aşa ceva. Pentru mine, videoclipurile pe care le postez şi feedback-ul primit din partea comunităţii mele sunt o simplă activitate ce-mi aduce bucurie, deci nu caut să mă aleg cu nimic mai mult decât atât din ea.

Daria: Experienţe minunate, distracţie şi iubire, apreciere, respect.

Irina citeste: Despre câştiguri materiale nu prea se pune problema – am “câştigat” foarte mult cărţi, toate primite de la edituri pentru recenzie. Dar mai important de atât este faptul că am câştigat multă încredere în mine şi mulţi prieteni, oameni pe care nu i-aş fi cunoscut altfel.

Bookinista08: Am câştigat câţiva abonaţi cu care interacţionez în mod constant pe canal şi care îmi sunt extrem de dragi, şi am descoperit în alţi booktuberi persoane ca şi mine, cu aceleaşi pasiuni şi aceleaşi preferinţe literare. Nici nu pot cere mai mult deocamdată. 

Dor de lectura: Ce am câştigat: prieteni noi din toată ţara, faptul că am aflat lucruri noi şi interesante, şi nu în ultimul rând clipe plăcute cu persoane pe care altfel nu aş fi avut cum să le cunosc. În ce priveşte cât: aş vrea să dau un citat al unui bun prieten din copilarie: The economics of the future is somewhat different. You see, money doesn`t exist in the 24th century. The acquisition of wealth is no longer the driving force in our lives. We work to better ourselves and the rest of humanity. „Captain Jean-Luc Picard”.

Irina Citeste, Cristina BonceaDaria Prietena cu CartileBookinista08 şi Dor de lectura vor răspunde, sâmbătă, 24 martie, între orele 14.30 – 15:30, întrebărilor vizitatorilor Final Frontier, singurul târg de carte SF&Fantasy din ţară. 

Final Frontier are loc în 24 şi 25 martie la Universitatea Dimitrie Cantemir (Splaiul Unirii, nr. 176), între orele 11:00 şi 19:00, iar intrarea este gratuită. Toate informaţiile despre târg le găsiţi pe Final Frontier.ro şi pe Evenimentul creat pe Facebook

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...