Ministerul Culturii solicită o nouă expertiză pentru „Cuminţenia Pământului”

18 03. 2018, 14:00

La începutul lunii octombrie 2017, fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţa că negocierile pentru „Cuminţenia Pământului” au fost reluate şi că se va face o nouă evaluare a lucrării, iar, la finalul acesteia, statul român va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune. De asemenea, în decembrie 2017, Romaşcanu a declarat pentru MEDIAFAX că demersurile privind desemnarea evaluatorilor sculpturii „Cuminţenia Pământului”, parte a negocierilor dintre Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai lucrării, vor fi reluate la începutul acestui an, scrie Mediafax.

Potrivit unui răspuns transmis de Biroul Comunicare şi Dialog Social al Ministerului Culturii, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, MCIN va solicita „în perioada următoare” o nouă expertiză.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului”, negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă, până la sfârşitul acestui an, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Între timp, sculptura a fost expusă în Sala Constantin Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, redeschisă pe 6 decembrie 2017.

Contractul de comodat pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi a expirat în luna februarie şi a fost prelungit pentru trei luni, până la data de 3 mai.

„În ceea ce priveşte contractul de comodat pentru lucrarea «Cuminţenia Pământului», acesta a fost prelungit de Muzeul Naţional de Artă al României, cu acordul membrilor Consiliului de Administraţie, până în data de 03.05.2018”, se mai arată în răspunsul MCIN la solicitarea MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX de ce s-a ales această perioadă de trei luni, ministerul nu a furnizat un răspuns.

De asemenea, dacă, până în februarie, banii pentru asigurarea sculpturii – 9.000 de lei pe lună – au fost acoperiţi de sponsori, după cum a declarat pentru MEDIAFAX, în decembrie, Lucian Romaşcanu, în prezent, suma este acoperită de Muzeul de Artă.

„Referitor la asigurarea sculpturii, suma de 9.000 de lei este suportată din bugetul MNAR”, se arată în răspunsul ministerului.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.