Numărul personajelor principale feminine din filme este în scădere din 2017

24 02. 2018, 13:30

Potrivit unui nou studiu realizat de Center for the Study of Women in Television and Film de la San Diego State University, declinul înregistrat constituie o surpriză, având în vedere că cele mai populare trei filme de anul trecut, „Star Wars: Ultimii Jedi/ Star Wars: The Last Jedi”, de Rian Johnson, „Frumoasa şi Bestia/ Beauty and the Beast”, de Bill Condon, şi „Wonder Woman”, de Patty Jenkins, au toate personaje principale feminine, scrie Mediafax.

„Wonder Woman” a fost primul mare succes inspirat din benzi desenate care a avut o protagonistă, iar regizoarea Patty Jenkins a devenit unul dintre numele de succes în branşă. Alte filme de succes, precum „Girls Trip”, „Fifty Shades Darker” şi „The Post”, au avut şi ele partituri ofertante pentru actriţe, iar premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin are, anul acesta, candidaturi mai valoroase decât sunt cele pentru trofeul pentru cel mai bun actor, potrivit specialiştilor.

Şi, totuşi, personajele masculine continuă să domine în filmele pentru marele ecran. Potrivit acestui studiu, există de două ori mai multe probabilităţi ca spectatorii să aleagă la cinema un film care are personaje principale masculine decât feminine.

De asemenea, 79 dintre cele 100 cele mai profitabile filme în 2017 aveau minimum zece personaje masculine cu replici, faţă de 32 de filme care prezentau minimum zece personaje feminine cu replici.

Veşti bune sunt în ceea ce priveşte diversitatea. Procentul artistelor de culoare a atins niveluri record în 2017, crescând de la 14%, în 2016, la 16%. Numărul actriţelor latino a crescut de la 3%, în 2016, la 7%, în 2017, iar numărul asiaticelor a crescut la 7% anul trecut.

Cifrele arată o problemă legată de marile studiouri de la Hollywood, filmele independente prezentând o mai mare probabilitate de a avea personaje principale feminine. Acest lucru demonstrează că marile studiouri sunt reticente în a sprijini filme care au protagoniste, în ciuda unor francize de succes, precum „The Hunger Games” şi „Twilight”.

Personajele principale feminine au mai multe probabilităţi să apară în filme independente (65%) decât în cele ale marilor studiouri (35%), faţă de protagonişti – 46% în pelicule independente şi 54% în lungmetraje produse la Hollywood.

Totodată, personajele principale feminine apar mai mult în comedii şi drame, pe când cele masculine apar în filme de acţiune, horror, animate etc.

Majoritatea personajelor principale feminine sunt foarte tinere, numai 29% dintre acestea având peste 40 de ani, faţă de 46% dintre personajele masculine aflate la maturitate.