„Coloanei Infinitului” emisiune filatelică cu ocazia Centenarului Marii Uniri
Coliţa dantelată, cu valoarea nominală de 31 lei, este un supratipar al emisiunii Expoziţia Filatelică Internaţională „Philexfrance’82”, care îl ilustrează pe Constantin Brâncuşi în atelierul său din Paris, alături de o versiune a operei sale, „Coloana Infinitului”, informează Mediafax.
Citeşte şi
Constantin Brâncuşi a lăsat României o moştenire unică în lume – „Coloana recunoştinţei fără sfârşit”, cunoscută şi sub numele de „Coloana Infinitului”.
De-a lungul vieţii, Brâncuşi a experimentat diverse materiale pentru a definitiva forma şi dimensiunile acestei opere, care se numără printre sculpturile sale emblematice.
La iniţiativa Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, între anii 1937-1938, Brâncuşi a realizat „Coloana recunoştinţei fără sfârşit”, în memoria soldaţilor români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, în luptele de pe Valea Jiului.
Lucrarea, redenumită mai târziu „Coloana Infinitului”, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Sculptura are trei elemente esenţiale – baza îngropată, miezul sau pilonul central de rezistenţă şi coloana propriu-zisă.
Coloana este parte a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu, inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938. Ansamblul se întinde pe 1,5 km, pe o axă est-vest, şi este format din „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana Infinitului”, întâlnind în cale Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.