Un tablou de Klimt furat în urmă cu mai multe decenii, descoperit
Desenul „Zwei Liegende” face parte dintr-un lot de patru opere de Klimt (1862 – 1918) şi Egon Schiele care fusese împrumutat pe termen lung Muzeului municipal din Linz, începând din anul 1951, de o artistă locală, Olga Jäger, decedată în 1965, scrie Mediafax.
Citeşte şi Unde a ajuns "Salvator Mundi", cel mai scump tablou din lume, realizat de Leonardo da Vinci
În 1990, când moştenitorii acestei artiste au cerut să li se restituie tablourile, conducerea muzeului şi-a dat seama că dispăruseră.
În 2006, municipalitatea din Linz a fost condamnată să plătească acestor moştenitori daune de 8,3 milioane de euro, decizie care a fost contestată, pe motiv că fapta ar fi fost prescrisă. Însă moştenitorii au avut câştig de cauză.
La jumătatea lunii ianuarie a avut loc o lovitură de teatru, a anunţat primarul oraşului Linz, Klaus Luger, în timpul unei conferinţe de presă organizată marţi.
O secretară care a lucrat la muzeu a sustras desenul înainte să iasă la pensie, în 1977. L-a ascuns într-un dulap în locuinţa sa, ştiind că este căutat. Decedată în decembrie 2017, femeia a cerut prin testament ca opera să fie restituită muzeului, dând asigurări că i-a fost „oferită” de directorul instituţiei din acea epocă.
„Reapariţia acestui desen ne oferă speranţa că celelalte trei opere ar putea fi şi ele recuperate”, potrivit unui comunicat al primăriei. Este vorba despre trei lucrări de Egon Schiele (1890 – 1918): o acuarelă, „Jeune homme”, un desen, „Couple”, şi o pictură în ulei, „Tote Stadt” („Oraş mort”), aceasta din urmă fiind evaluată la 7,5 milioane de euro.
Începând de luna viitoare şi până în mai, desenul lui Klimt va fi inclus în mai multe expoziţii organizate în Austria pentru a marca centenarul morţii artistului.
Lucrarea va fi restituită moştenitorilor lui Jaeger, dacă aceştia vor returna despăgubirile financiare obţinute în instanţă.