Nadia Murad s-a născut şi a crescut în Kocho, un sat de fermieri şi păstori yazidi din nordul Irakului. Pe 15 august 2014, când Nadia avea doar 21 de ani, viaţa tihnită din satul natal a luat sfârşit odată ce acesta a fost ocupat de ISIS. Bărbaţii care au refuzat să se convertească la islam au fost executaţi, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de celelalte tinere, a fost dusă la Mosul şi vândută ca sclavă. A fost ţinută în captivitate, bătută şi violată în repetate rânduri, până când, ca printr-o minune, a reuşit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniţi, scrie Mediafax.
„Eu voi fi ultima” este un apel la acţiune împotriva brutalităţii Statului Islamic, povestea celui care îşi doreşte să supravieţuiască şi o scrisoare de dragoste către o ţară pierdută, o comunitate fragilă şi o familie destrămată de război.
„De când o cunosc, Nadia nu doar că s-a făcut auzită, ci a devenit glasul fiecărui yazidi căzut victimă genocidului, al fiecărei femei abuzate, al fiecărui refugiat abandonat. Cei care au crezut că prin cruzimea lor o pot reduce la tăcere s-au înşelat. Spiritul Nadiei Murad nu este frânt, iar vocea ei nu va fi înăbuşită. Dimpotrivă, în paginile de faţă glasul ei este mai puternic ca oricând”, a declarat avocata pentru drepturile omului Amal Clooney.
„Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic”, de Nadia Murad şi Jenna Krajeski, cu un cuvânt-înainte scris de Amal Clooney, în traducerea Irinei-Marina Borţoi, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, urmând să fie lansată şi în ediţie digitală.
Nadia Murad (n. 1993) este activistă pentru drepturile omului. A primit Václav Havel Human Rights Prize şi Sakharov Prize şi este primul ambasador al bunăvoinţei pentru ONU pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului de fiinţe umane. În 2016 a fost propusă la premiul Nobel pentru pace. Împreună cu Yazda, o organizaţie pentru drepturile populaţiei yazidi, depune în prezent toate eforturile pentru a aduce Statul Islamic în faţa Curţii Penale Internaţionale sub acuzaţia de genocid şi crime împotriva umanităţii.
Jenna Krajeski este jurnalistă, corespondentă din Istanbul. În 2010 şi 2011 a locuit la Cairo, unde a fost editor şi reporter pentru versiunea în limba engleză a ziarului egiptean Al-Masry Al-Youm (apoi Egypt Independent). În ultimii ani şi-a îndreptat atenţia către minorităţile kurde din Turcia şi Irak. A scris articole pentru The New Yorker, Slate, The Atlantic, The Nation, The New Republic.
Amal Clooney practică avocatura la Londra şi este specializată în drept internaţional şi în drepturile omului. De asemenea, este lector asociat la Columbia Law School. Este consilierul legal al Nadiei Murad şi al altor femei yazidi care au fost sclave sexuale ale ISIS în Irak şi Siria şi lucrează pentru a se asigura că responsabilii pentru crimele comise sunt aduşi în faţa tribunalelor naţionale şi internaţionale.