O nouă emisiune filatelică va fi dedicată Brăilei, la împlinirea a 650 de ani de atestare documentară
Scriitorul Panait Istrati spunea despre Brăila că, în urma Războiului de Independenţă din 1877, a devenit cel mai important oraş-port al Dunării, care în perioada respectivă „înota” în aur, locuitorii bucurându-se de prosperitate, scrie Mediafax.
Brăilenii se mândresc cu bogata istorie locală, fiindu-le foarte greu să facă o ierarhie a obiectivelor care dau identitate oraşului. La Brăila pot fi admirate Ceasul baroc din centrul istoric, Catedrala „Naşterea Domnului”, Fântâna cinetică, Teatrul „Maria Filotti” sau Casa memorială „Panait Istrati”.
Romfilatelia a pus în circulaţie emisiunea de mărci poştale „Brăila, 650 ani de atestare documentară”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument realizat în anul 1909 de Carol Sakar. A fost construit din metal turnat şi sudat, fiind o piesă râvnită în acele timpuri pentru decorarea parcurilor. La baza ceasului au fost aşezate o inscripţie pe plăci de metal cu textul „Carol Sakar; Praga-Karkin; Bohemia-Austria”, precum şi o corabie pictată, simbol al Dunării care mărgineşte oraşul.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrată Catedrala „Naşterea Domnului”. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost aşezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri. Edificiul, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 50 de metri la turla mare, este înzestrat cu cinci clopote acţionate electric şi domină zona de miazăzi a oraşului. Biserica preia elemente din arhitectura tradiţională, pe care o adaptează normelor de construcţie actuale.
Fântâna cinetică ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Este situată în apropierea Palatului Administrativ, fiind opera artistului Constantin Lucaci, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel. Monumentul înfăţişează două palme care se mişcă şi se unesc apoi într-un căuş. Fântâna mobilă din oţel inoxidabil polizat, a fost turnată la Uzina Progresul Brăila, fiind inaugurată în anul 1989.
Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, o instituţie de tradiţie a culturii româneşti, construit în jurul anului 1850, ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduieşte festivalul internaţional „Zile şi Nopţi de Teatru European”, precum şi concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este ilustrată Casa memorială „Panait Istrati”, care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I”. Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a oraşului. Casa nu a fost vreodată reşedinţă a lui Panait Istrati. În 1984, cu ocazia centenarului naşterii scriitorului, aici s-a organizat o expoziţie memorială, iar în anii următori au fost achiziţionate alte manuscrise şi obiecte personale.