Costumele populare ale Reginei Maria vor fi expuse la Braşov

19 01. 2018, 11:00
 
În cadrul proiectului „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”, în Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov au fost expuse mai multe imagini cu Regina Maria în costum popular, cunoscută fiind pasiunea sa pentru arta populară românească. Cele două costume care au fost şi ele expuse vor rămâne la Braşov până duminică, în timp ce expoziţia de fotografii va putea fi admirată până în luna martie.
 
Expoziţia cuprinde o selecţie de fotografii istorice despre Regina Maria şi dragostea sa pentru arta populară românească şi imagini din ilustraţia cărţilor pentru copii scrise de Majestatea Sa, lucrări cu desene inspirate din imaginea costumelor tradiţionale româneşti şi a obiectelor împodobite cu motive populare.
 
Practic, acesta este modul prin care Muzeul Judeţean din Braşov dă startul acţiunilor în anul Centenarului
 
„O expoziţe dedicată celui mai important simbol pe care, zic eu, România îl are, la nivel internaţional, legat de Primul Război şi legat de începutul României Mari: Regina Maria. Era normal că să fie aşa, pentru că ştim bine că există o legătură apropiată între Regina Maria şi Bran şi judeţul Braşov şi am considerat că este de bun augur să începem anul cu o expoziţie dedicată reginei Maria. (…) Am adus două piese de patrimoniu cu statut de vedetă, respectiv, două costume populare care au aparţinut Reginei, au fost purtate de Regina Maria, provin din colecţia doamnei profesor universitar Adina Nanu şi vor rămâne la Braşov câteva zile”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi managerul proiectului.
 
Fotografiile expuse în faţa Muzeului Judeţean de Istorie spun povestea Reginei Maria din punctul de vedere al vestimentaţiei sale regale, inspirată din arta populară românească, cât şi aspecte inedite, cum ar fi ilustraţia cărţilor pentru copii scrise de Regina Maria, inspirate tot din arta populară românească.
 
 
În fotografii sunt surpinse imagini dintr-o carte scrisă de Regină pentru copiii americanilor, lansată în 1921, la New York şi care demonstrează dragostea şi respectul pe care Regina Maria a României l-a avut pentru arta populară românească.
 
În cadrul acestui proiect cultural, câţiva studenţi de la Ingineria şi Designul Produselor Finite din Lemn a Facultăţii de Ingineria Lemnului a Universităţii „Transilvania” din Braşov vor participa la un atelier creativ inspirat din aşa-numitul stil „Regina Maria”. Atelierul este programat în 26 ianuarie 2018, între orele 14.00 – 16.00 iar studenţii vor avea ocazia să interpreteze interioarele reşedinţelor particulare ale Reginei.
 
Invitatul special al evenimentului va fi pe prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu” Bucureşti.
 
Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.