Ceremonia de semnare a actului de donaţie a diplomei şi medaliei Nobel – premiu cu care George Emil Palade a fost distins în 1974 – din partea profesorului Philip Palade va avea loc pe 19 decembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a profesorului Philip Palade şi a managerului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Ceremonia va fi precedată de o conferinţă de presă în care vor fi prezentate cele două obiecte ce vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric.
Omul de ştiinţă american de origine română George Emil Palade s-a născut în Iaşi, pe 19 noiembrie 1912. În 1930, a devenit student al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti, iar în 1940 a obţinut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a făcut parte din Corpul Medical al Armatei Române. În 1946, a devenit cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961, el a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale şi Universitatea din San Diego.
A primit premiul Nobel pentru Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei, care au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.
A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, a primit de la preşedintele SUA din epocă, Ronald Reagan, Medalia Naţională pentru Ştiinţă. În 1989, el a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. În 2007, a fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.
George Emil Palade a încetat din viaţă la 8 octombrie 2008, în statul american California.